Cum se scrie o demisie și câte tipuri de demisie există?

de: Ana-Maria
07 10. 2021

Dacă dorești să părăsești actualul loc de muncă deoarece ți-ai găsit un job nou va trebui să înaintezi în scris demisia către angajator. Pentru ca documentul să aibă temei legal trebuie să respecte câteva condiții.

Ce este demisia?

În conformitate cu art. 81 din Codul Muncii, demisia este definită ca un act unilateral prin care salariatul care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz”.

Fiind o decizie unilaterală, angajatul nu este obligat să dezvăluie motivele care îl determină să demisioneze. În schimb, angajatorul are obligația legală să înregistreze demisia.

Refuzul angajatorului de a înregistra demisia nu este sinonim cu continuarea raporturilor de muncă, dar constituie cnontravenție și atrage amendarea angajatorului.

Există două tipuri de demisie: demisie cu preaviz – cea care constituie regula și demisie fără preaviz – cea care constituie excepția de la regulă.

Model demisie cu preaviz            Model demisie fără preaviz

Termenul de preaviz

Termenul de preaviz diferă de la angajat la angajat și este cel convenit în contractul individual de muncă sau, după caz, cel convenit în contractele colective de muncă.

Acest termen nu poate depăși 20 de zile pentru salariaţii cu funcţii de execuţie sau 40 de zile în cazul celor care ocupă funcţii de conducere.

Salariatul poate demisiona și fără preaviz, dar numai în situația în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.

Pe durata preavizului, atât angajatul, cât și angajatorul sunt obligați să respecte condițiile prevăzute în contractul de muncă. Astfel, angajatorul va face plata salariului la fel ca și înainte, iar contribuțiile către stat vor fi achitate conform prevederilor.

Dacă angajatul care demisionează mai are zile din concediul de odihnă neefectuate, poate opta pentru distribuirea acestor zile în perioada de preaviz. În același timp, el are dreptul să ceară compensarea acestor zile în bani, dar numai dacă angajatorul îi solicită rămânerea în preaviz.

Cum se scrie o demisie?

Orice demisie trebuie înaintată în scris. Documentul trebuie să conțină anumite elemente-standard fără de care nu are temei legal.

Astfel, cererea de demisie trebuie să conțină numele şi prenumele angajatului, adresa de domiciliu, seria şi numărul actului de identitate, codul numeric personal, data de la care angajatul solicită rezilierea contractului individual de muncă și termenul de preaviz, acolo unde este cazul.

De asemenea, este recomandat ca în cererea de demisie angajatul să nu se abată de la subiectul principal caare este părăsirea companiei/instituției. În plus, tonul trebuie să fie unul profesionist și direct.

Pentru a lăsa o impresie bună, cererea de demisie ar putea să conțină și câteva aspecte legate de perioada petrecută în cadrul organizației respective. Nu ar fi rău nici câteva cuvinte de mulțumire la adresa angajatorului.

Nu în ultimul rând, este bine ca în final să anunțe că, înainte de a pleca, angajatul își va duce la bun sfârșit toate proiectele și sarcinile pe care le are în desfășurare.

Foto: Pexels.com