Cum spălau femeile rufele? Omenirea a fost schimbată, de-a lungul vremii, de invențiile diferitelor persoane. Unul dintre lucrurile care a evoluat în bine a fost spălatul rufelor. Această muncă istovitoare, practicată în special de femei, a cunoscut o ușurare în momentul când a apărut mașina de spălat rufe.
Omul a fost întotdeauna preocupat de igiena sa, încă din cele mai vechi timpuri. Acesta avea grijă, din când în când, să se spele pe el și hainele sale. Modalitatea de curățire a rufelor, în trecut, a fost diferită de la o perioadă la alta și era adaptată regiunii.
Deși pare greu de crezut, în Antichitate oamenii (mai ales femeile) spălau rufele pe pietre, frecându-le cu nisip. Lipsa unui săpun sau ceea ce în ziua de astăzi numim detergent făceau ca aceasta să fie singura posibilitate de a avea veșminte curate. Totodată, acestea erau izbite cu forța de pietre pentru a îndepărta mizeria. Ulterior, ele erau introduse în apa râurilor și curățate.
Așa cum spuneam mai sus, societatea s-a dezvoltat pe parcursul anilor, iar oamenii au inventat săpunul realizat din grăsimea animalelor (în tradiția populară acesta este numit săpun de casă). Ulterior, odată cu dezvoltarea tehnologiei, au apărut săpunurile din chimicale și detergenții.
O altă modalitate prin care femeile spălau rufele, în trecut, era la vâltoare. Practica a avut loc, pentru prima dată, la noi în țară în zona Maramureșului. Femeile, din acea perioadă, veneau cu rufele și le puneau într-un coș realizat din bucăți de lemn. Acesta era introdus în apa unui râu, iar valurile învârteau hainele precum o mașină de spălat și le curățău de mizerie.
În anul 1797, a fost inventată prima mașină de spălat rufe din lume. Aceasta era diferită de ceea ce cunoaștem în ziua de astăzi și era realizată dintr-o bucată de lemn sau tablă ondulată, de care rufele ude erau frecate în timpul spălării. Mașina de spălat rufe, de atunci, imita mișcările unui braț uman pe o placă de spălare, prin utilizarea unui levier.
Foto: Pexels.com