Oamenii fac cumpărături în fiecare zi. Fie că avem nevoie să achiziționăm câteva alimente sau să umplem cămara, magazinele vor fi pline de clienți. Pentru a nu pune sănătatea în pericol a cetățenilor, pe fiecare produs apare data de expirare, astfel că ne putem feri de cele care nu mai sunt bune pentru consum. Totuși, cum se stabilește data de expirare a alimentelor?
Toate produsele perisabile pe care le regăsim în supermarketuri au o dată de expirare, mai târziu sau mai devreme. Concret, ouăle, pâinea sau mezelurile au perioade diferite în care pot fi consumate.
Pentru a nu risca diferite probleme de sănătate, este important să se țină cont de perioada de consum. Dar pentru a înțelege de ce este bine să respectăm aceste însemnări, trebuie cunoscut modul în care marii producători decid ce perioadă de expirare afișează clienților. Aici intervine rolul oamenilor de știință.
Cercetătorii folosesc un microorganism patogen, care ar putea îmbolnăvi oamenii, în produsele care urmează să intre la raft. După inseminarea microbului, alimentul este pus sub teste în diferite metode de transport și înmagazinare. După aceea, cercetătorii calculează un termen de valabilitate printr-un studiu de provocare, iar la final, produsului i se pune o dată de utilizare care ar asigura consumul în condiții sănătoase.
De obicei, companiile stabilesc data de expirare a produsului cu cel puțin câteva zile mai devreme din mai multe considerente. Transportul până la destinație, perioada aleasă de supermarket pentru a-l pune la raft, dar și timpul până când oamenii îl consumă efectiv.
O altă metodă este de a utiliza instrumente de modelare matematică. Compania introduce în calculator informații precum tipul specific de produs, conținutul de umiditate sau nivelul de aciditate. Ulterior rezultă o estimare a perioadei de timp în care alimentul poate fi consumat în siguranță.
Cu toții ne-am întrebat de ce sticlele de apă au o dată de expirare pe ambalaj. Sticlele pot fi păstrate în locuri răcoroase, ferite de căldură pentru o perioadă cât mai îndelungată… până să expire. Trebuie precizat că apa nu expiră, însă sticlele au un termen de valabilitate.
Chiar dacă apa nu expiră, sticla de plastic în care este ambalată este cea care se va strica. După un anumit timp, aceasta începe să se deterioreze, contaminând apa cu mai multe chimicale.
Foto: Depositphotos.com