Cum arată locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră?

de: Claudiu Petrișor
01 05. 2018
delta

Cu o lungime de 2858 km, Dunărea este al doilea cel mai mare fluviul al Europei. La vărsarea fluviului în Marea Neagră se formează Delta Dunării, o regiune tânără, fascinantă, cu o mărime de 3446 km², care se află  într-un proces de continuă expansiune. Datorită aluviunilor, Delta Dunării crește anual cu aproximativ 40 m². Cum arată însă unul dintre locurile în care apa fluviului se întâlnește cu apa mării?

Cum arată locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră?

Dunărea se varsă în Marea Neagră prin cele trei brațe importante ale deltei: Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe. Gura de vărsare a Dunării la Sulina este una dintre cele mai vizitate de către turiști. Pe imaginile filmate din aer se poate vedea cum apa dulce a fluviului se întrepătrunde cu apa sărată a Mării Negre.

De asemenea, de pe o barcă, priveliștea este superbă, iar curenții de aer se simt mult mai intens. Totodată, fluviul este mărginit de cordoane litorale astfel că se poate observa mult mai bine felul în care apa râului ajunge în mare. În plus, culoarea apei de mare diferă de cea a fluviului, lucru observabil cu ochiul liber.

Câte guri de vărsare avea Dunărea?

Inițial, izvoarele preistorice vorbeau despre două guri de vărsare. Herodot şi Strabo amintesc de cinci, iar Pliniu cel Bătrân şi Ptolemeu afirmă că ar fi șase. Un cunoscut comerciant german, pe nume Kleeman, nota în anul 1768: „Mai mulţi geografi şi chiar Busching susţin că Dunărea întră în Marea Neagră prin şepte guri: eu însumi am verificat cu stăruinţă acest fapt şi m-am convins că nu sunt de cât cinci. Căci nu se pot lua în consideraţie braţele cele mici, cari formează insule şi se unesc apoi cu braţele cele mari”.

Cel mai vechi braț al Dunării este Sf. Gheorghe care s-a format între anii 8900 – 7200 î. d. Hr. Brațul transportă 22% dintre aluviunile care ajung în Marea Neagră.

Curiozități despre Delta Dunării

  • Cea mai mare știucă pescuită aici avea 18 kg, cel mai mare somn avea 110 de kg, iar cel mai mare crap se situa în jurul valorii de 48 de kg;
  • Delta Dunării este unica deltă din lume ce a fost declarată rezervație a biosferei;
  • Cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe Glob se întâlnește în Delta Dunării;
  • Singurele păduri de nisip din România se întâlnesc doar în Delta Dunării. În pădurile Letea şi Caraorman se pot întâlni liane ale căror lungimi pot ajunge până la 25 m.