Cum și-au făcut câțiva oameni propria țară?

09.03.2020
Cum și-au făcut câțiva oameni propria țară?

De peste 50 de ani, a existat o ciudată micronație independentă pe coasta Marii Britanii. Sigur ați auzit despre unele dintre cele mai mici națiuni ale Europei – țări precum Malta, San Marino și statul Vatican. Dar există, printre altele, o listă lungă de state minuscule, auto-declarate, independente de pe continent, care nu sunt recunoscute ca fiind independente de guvernele altor națiuni.

Principatul Sealand din Marea Nordului se află în topul listei. A trecut peste o jumătate de secol de când această platformă creată de oameni s-a despărțit de coasta de sud-est a Regatului Unit.

Sealand este una dintre cele mai mici micronațiuni din lume. Nu este recunoscută de Marea Britanie, dar este autonomă, deoarece nu a fost localizată în apele teritoriale britanice când a fost înființată la sfârșitul anilor ’60. Sealand este situată la aproape 10 km distanță de coasta Suffolk, Anglia.

Cine recunoaște autonomia statului?

Principatul Sealand a fost declarat independent și suveran pe data de 2 septembrie 1967 după ce fortul a fost ocupat de către acoliții lui Paddy Roy Bates, un fost ofițer al armatei britanice aflat la acea vreme în conflict cu autoritatea britanică din cauza unui post de radio pirat. Populația a fost constituită la început din familia Bates și câțiva prieteni, pe insulă nu au locuit însă mai mult de 10 persoane niciodată.

De atunci apără permanent, atât juridic cât și cu armele, existența principatului și cere comunității internaționale recunoașterea independenței și suveranității, după normele dreptului internațional existent.

Din nefericire Sealand până acum nu a fost recunoscut de nici un stat membru al Organizației Națiunilor Unite.

Teritoriul a fost folosit ca bază militară

Platforma cunoscută sub numele de HM Fort Roughs reprezintă o instalație militară construită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este minusculă și izolată, cu o platformă de elicopter ocupând o mare parte din spațiul din vârf. Personalul militar cu normă întreagă a fost retras din structură în 1956.

Platforma a făcut parte dintr-un șir de alte structuri defensive, numite Forțele Maunsell, construite pentru a proteja sud-estul Angliei de amenințările navale a Germaniei naziste. Tot în același an, majorul Roy Bates a preluat fortul împreună cu soția sa Joan, cu ideea de a înființa un post de radio pirat.

În anul 1967, Bates a declarat „Principatul Sealandului”, declarându-se prințul Roy, și soția sa prințesa Joan. Fortul este efectiv independent de atunci. Sealand are un steag roșu, alb și negru, în timp ce stema regală spune „E Mare Libertas” sau „De la mare, libertate”.

Criticii mai spun că platformele din care este alcătuit Principatul se găsesc în mijlocul apelor teritoriale britanice care din 1987 au fost extinse la 12 mile marine.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot