Cum și când a apărut legenda iepurașului de Paște?

30.04.2021
Cum și când a apărut legenda iepurașului de Paște?

Iepurașul de Paște este unul dintre cele mai populare și mai iubite simboluri ale Paștelui. Cum a apărut legenda urecheaților și ce rol joacă în această sărbătoare?

Istoria iepurașului de Paște datează încă din secolul al XIII-lea, în regiunea Germaniei actuale. În fiecare primăvară, oamenii se rugau pentru zeița fertilității, Eostre și în onoarea ei se țineau petreceri fastuoase.

Legenda spune că mâna dreaptă a zeiței a fost o pasăre frumoasă care într-o bună zi s-a transformat în iepure. Animăluțul cu urechi lungi a rămas cu sufletul unei păsări, își construia cuib pe care a continuat să-l umple cu ouă colorate.

Legenda iepurașului de Paște

Pentru unii este dificil de înțeles de ce păsările s-au transformat în iepuri. Puțini oameni știu că simpaticii urecheați simbolizează fertilitatea, bogăția și prosperitatea. În fiecare primăvară iepurii se înmulțesc și sezonul de reproducere durează până în octombrie. Prin urmare, ouăle de iepure verzi și albastre de diferite dimensiuni au fost un reper în nașterea unei vieți noi, precum primăvara.

Cinci secole mai târziu, imigranții germani au adus povestea Iepurașului de Paște în Pennsylvania, Statele Unite. La scurt timp, au povestit legenda unui iepure care depune ouă în culoarea primăverii. Cu câteva ore înainte de Paște, acesta vizitează casele și ascunde ouă în cuiburi făcute de copii. De-a lungul timpului, americanii au schimbat ideea iepurașului de Paște și l-au transformat într-un simbol al Învierii.

Unde locuiește Iepurașul de Paște?

La fel cum Moș Crăciun stârnește curiozitatea oamenilor, câutând răspunsuri la multe întrebări asociate cu acesta și „locuința” Iepurașului de Paște este înconjurată de mister. Conform unor legende, iepurele locuiește într-o peșteră subterană adâncă în care nimeni nu-l poate găsi. Acolo păstrează stocurile de ouă colorate, ciocolată și alte dulciuri.

Alții cred că micul urecheat locuiește lângă Insula Paștelui și casa lui are alei secrete care sunt în preajma statuilor de piatră. A ales acest loc pentru că se simțea în siguranță și protejat.

În zilele noastre, toată lumea știe că Iepurașul de Paște nu există și părinții sunt cei care joacă rolul său. Cu toate acestea, tradiția este păstrată parțial, fără ouă colorate. Livrează doar seara de dinaintea Paștelui ouă de ciocolată și, în plus, aduce dulciuri și jucării pentru copii. În locul cuiburilor se pun coșuri frumos decorate.

Conform tradiției, iepurele ascunde ouăle, astfel încât copiii să le caute mult timp. În SUA s-a născut această tradiție de Paște, se numește „Vânătoare de ouă” (Egg Hunt). Deși mulți oameni neagă Iepurașul de Paște ca fiind o tradiție de Paște, deoarece este considerat un simbol păgân, acesta ne face sărbătoarea și mai frumoasă și mai plăcută.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot