Cum țin post catolicii? Ce diferențe există între postul catolic și cel ortodox
Să ții post este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței. Totodată, reprezintă un act de cult, o faptă de cinstire a lui Dumnezeu deoarece El însuși este o jertfă. În același timp, postul este o renunțare de bună voie la ceva care ne este îngăduit. Această renunțare este izvorâtă din iubirea și respectul pe care îl avem față de Dumnezeu.
Religia ortodoxă este foarte asemănătoare cu cea catolică. Există, însă, câteva particularități care le diferențiază, între acestea numărându-se și Postul.
Cât durează postul catolic?
Cele două mari posturi dintr-un an calendaristic sunt Postul Paștelui și Postul Crăciunului. Acestea sunt parcurse în mod diferit de ortodocși comparativ cu catolicii.
Pentru creștin ortodocși, cel mai lung și dificil post este Postul Paștelui, care durează 40 de zile, adică aproape șase săptămâni. Spre comparație, creștinii romano-catolici țin post doar patru sau cinci săptămâni.
În ceea ce privește Postul Crăciunului, aici nu există diferențe legate de durată, credincioșii de pretutindeni ținând post 40 de zile. Există însă particularități pentru fiecare religie.
Ce presupune postul catolic?
Pe toată durata postului, creștin ortodocșii pot consuma doar produse vegetale, adică preparate fără carne, ouă brânzeturi, lactate și alte produse de origine animală. În anumite zile, au ceea ce se numește „dezlegare la pește”.
Pentru creştinii romano-catolici, prima zi de post pică întotdeauna într-o zi de miercuri și nu lunea, ca la ortodocși. Prima zi de post este cunoscută sub denumirea de Miercurea Cenuşii.
În această zi, toţi credincioşii catolici își fac semnul crucii prin presărarea de cenuşă pe frunte și pe haine ca simbol al pocăinţei.
În același timp, postul la catolici permite o singură masă pe zi până la saturare, îngăduind puțină hrană dimineața și seara. Este valabil pentru toți cei cu vârste cuprinse între 21 și 60 de ani.
Cele două dimensiuni ale postului catolic
Ca o particularitate, postul la catolici are două dimensiuni. Una este legată de postul alimentar și presupune ca pe durata postului să nu mănânce preparate din carne sau care conțin carne și grăsime animală.
În schimb, aceștia au voie să consume ouă, lapte, brânză, smântână și pește, precum și vin și untdelemn.
A doua dimensiune a postului catolic ține de abstinență, adică renunțarea la anumite vicii și pofte cum ar fi țigările, cafeaua, televizorul sau plăcerile trupești.
La abstinență sunt obligați romano-catolicii care au împlinit vârsta de 14 ani. Legea abstinenței se poate împlini doar prin abținerea de la carne sau prin practicarea carității sau a evlaviei.
Foto: Unsplash.com