Cum trebuie spălați blugii ca să nu își piardă culoarea?

de: Sorin Florea
06 07. 2023
blugi

Blugii sunt, probabil, cei mai purtați pantaloni din lume. Atât femeile, cât și bărbații folosesc aceast tip de îmbrăcăminte fiindcă este practic și comod. Din păcate, ca orice țesătură după o anumită perioadă începe să își piardă din culoare. Acest lucru se poate observa cu ușurință, în special, la blugii de culoare închisă.

Cât de des trebuie să fie spălați blugii?

Foarte multe persoane spală blugii după fiecare purtare. Acest lucru nu este indicat dacă aceștia nu sunt murdari, deoarece curățatul în apă prea des va duce la decolorarea țesăturii. Experții recomandă ca blugii să fie spălați atunci când sunt murdari cu adevărat și niciodată în apă fierbinte. Totodată, detergenții foarte puternici trebuie să fie evitați, fiindcă pot dăuna materialului.

Cea mai bună metodă de a spăla blugii este să folosești doar apă rece cu un detergent blând, a afirmat Jane Herman, autoarea blogului Jane on Jeans.

Înainte să fie băgați la mașina de spălat rufe, aceștia trebuie întorși pe dos, iar programul ales trebuie să fie cel pentru materiale delicate. După spălare se recomandă ca blugii să fie uscați în aer liber, ci nu în interior, în felul acesta țesătura nu se va deteriora așa rău.

În cazul în care blugii sunt foarte murdari, cu diferite pete de grăsime, este indicat să fie adăugat detergent pe acele zone, înainte să fie introduși în mașina de spălat. Trebuie precizat că în cazul acestora nu se recomandă niciodată uscarea automată la mașină. Așadar, dacă respectați indicațiile de mai sus, blugii dumneavoastră vor fi curați și își vor menține culoarea o perioadă cât mai lungă de timp.

Unde au apărut prima dată blugii

Denimul a devenit popular în Europa în secolul al XIX-lea, însă a apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii unde a început să fie folosit pentru fabricarea hainelor, inclusiv a blugilor. Potrivit datelor oficiale, în anul 1853, un negustor de lână din San Francisco, pe nume Levi Strauss, a început să producă pantaloni din denim pentru mineri. În scurt timp, aceștia au devenit populari nu doar în rândul persoanelor care lucrau în mină, ci și printre lucrătorii din construcții și fermieri. În 1873, Levi Strauss și partenerul său Jacob Davis au patentat blugii cu două buzunare de spate și un sistem de închidere cu nasturi metalici. Restul este istorie.

Foto: Depositphotos.com