Curiozități despre 1 decembrie 1918

de: Sorin Florea
29 11. 2021
1 Decembrie 1918
Curiozitati despre 1 decembrie 1918

Pe data de 1 decembrie 1918 a fost semnat la Alba Iulia actul prin care a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu țara mamă România. Acest eveniment este considerat cel mai important din istoria țării, fapt pentru care la această dată se sărbătorește, în fiecare an, Ziua Națională a României.

Curiozități despre 1 decembrie 1918

  • Adunare care a avut loc pe 1 decembrie 1918 , la Alba Iulia, s-a făcut în 10 zile. Acest lucru dovedește cât de bune erau capacitățile organizatorice ale liderilor politici, într-o perioadă în care comunicarea era foarte greu de realizat. Totodată acest lucru a evidențiat și dorința mare a românilor de unire.
  • În Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina, din Alba Iulia, au fost prezenți 1500 de oameni, dintre care 1228 delegați care reprezentau întreaga Transilvanie, atât geografic, cât şi social, profesional, religios şi politic.
  • Reprezentanții fiecărei localități care au venit la Alba Iulia trebuiau să aibă la ei câte un steag, o tablă cu numele comunei de unde veneau și mâncare, fiindcă nu au fost mese comune.
  • Punctul culminant al zilei de 1 decembrie 1918 a avut loc la ora 12:00, când a fost citită Rezoluţia Unirii în plenul Adunării, de către Vasile Goldiş. Actul a fost adoptat în unanimitate, iar originalul se păstrează la Muzeul Naţional al Unirii, din Cetatea Alba Carolina.
  • Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a fost convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, la care au participat 1228 de deputați. Peste 100.000 de oameni au participat la eveniment și un singur fotograf: Samoilă Mârza. Cu toate că fotografiile sale au făcut înconjurul lumii, Samoilă Mârza și-a trăit restul vieții în sărăcie.
  • După căderea comunismului, în 31 iulie 1990 a fost promulgată legea numărul 10 care prevede ca ziua de 1 decembrie sa fie sărbătoare publică și Ziua Națională a României.
  • Pe data de 1 decembrie 1918, Regatul României s-a unit cu provinciile Basarabia, Bucovina, Banat, Crișana, Maramureș, Sătmar și Transilvania. Se întâmpla în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. Începând cu acel moment, teritoriul transilvănean este continuu revendicat de unguri. Fie că e vorba de vocea politicienilor de la Budapesta, fie de vocile oamenilor simpli, aceștia susțin că ținutul le aparține.
  • La data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a realizat în mod oficial unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu țara mamă România. Ziua aceea va rămâne în istoria balcanilor ca fiind data la care după alipirea tuturor teritoriilor românești, populația țării a crescut de la 7,2 milioane de locuitori la 14,6 milioane.

Foto: Wikipedia.org