Curiozități despre aeroporturi. Ce se întâmplă cu bagajele pierdute și nerevendicate?

de: Sorin Florea
27 01. 2022
aeroport c
Curiozitati despre aeroporturi. Ce se intampla cu bagajele pierdute?

Aeroportul reprezintă locația unde oamenii merg pentru a se îmbarca în avion, ca să ajungă într-o altă regiune de pe Glob. Pentru mulți aeroportul este o zonă de trecere, în schimb pentru alții reprezintă o a doua casă. Redactorii shtiu.ro vă prezintă câteva lucruri mai puțin știute despre aeroporturi în general.

Iată câteva lucruri mai puțin știute despre aeroporturi

  • Aeroporturile vând, uneori, bagajele pierdute. Indiferent dacă lași sau pierzi ceva în aeroport, acesta va intra într-o zonă de depozitare unde ai la dispoziție până la 90 de zile pentru a-l ridica. Compania aeriană va depune toate eforturile pentru a încerca să-l găsească pe proprietarul lucrului pierdut sau al bagajului. Dacă nu se reușește, aeroporturile preiau articolele din spațiile de depozitare și fie le donează unor organizații de caritate, fie le vând pentru bani la casele de licitații.
  • Sloturile de aterizare reprezintă o afacere uriașă. Aeroporturile percep companiilor aeriene o taxă exorbitantă pentru privilegiul de a ateriza pe pistele lor, în anumite zile sau ore. De fapt, aceste sloturi de aterizare sunt vândute sau tranzacționate între companiile aeriene. De exemplu, în 2016, Oman Air a plătit Air France 75 de milioane de dolari pentru un slot de sosire, dimineața, pe aeroportul Heathrow din Londra.
  • Celebritățile nu urcă la bordul avionului ca un pasager obișnuit. Aeroporturile mai mari au check-in-uri și protocoale de securitate separate pentru celebrități. Acestea se urcă în avion printr-o ușă secretă. În SUA, companiile aeriene precum United & Delta folosesc un Porche sau Cadillac pentru a transfera în secret VIP-urile din clădirea terminalului în avion.
  • Aeroporturile schimbă orele la care sosesc avioanele ca să pară că totul este conform programului. Cu toate acestea, potrivit datelor oficiale din anul 2017, doar 74% dintre avioane au ajuns la timp pe aeroport.
  • Bucătari celebri nu își conduc restaurantele din aeroport. Dacă întâlniți restaurantul unui bucătar celebru la următoarea escală, sunt șanse ca acesta să nu fie condus chiar de masterchef. Asta înseamnă că, deși s-ar putea să ai o masă bună, probabil că nu este la fel de gustoasă precum ar fi dacă ai merge la restaurantul unde acesta chiar este șef.
  • Turnurile de control al traficului aerian sunt locații liniștite. Contrar credinței populare, oamenii din turnul de control al traficului aerian (ATC) lucrează într-un mediu fără stres.
  • Operatorii de pe aeroport păstrează în mod intenționat cozile de oameni mai lungi. Indiferent de avionul care pleacă, la îmbarcare, se menține o singură coadă de oameni, iar în felul acesta toată lumea este tratată la fel.
  • Litera „X” din codurile aeroportului nu înseamnă nimic. În filme, trebuie să fi văzut oameni zburând către sau dinspre LAX (Aeroportul Internațional Los Angeles). Acel „X” nu reprezintă cu adevărat nimic. În 1938, Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) a decis să schimbe formatul de codificare al aeroportului de la 2 litere la 3 litere. Astfel, locațiile precum Los Angeles, care aveau coduri de 2 litere, li s-a adăugat un „X” la mijlocul sau la sfârșitul codurilor de aeroport anterioare, potrivit airwhizz.com.
  • Casele de schimb valutar din aeroporturi sunt de evitat. Pasagerii, care călătoresc dintr-o țară în alta vor fi jecmăniți la casele de curs valutar din aeroporturi, deoarece profită de faptul că nu au altă soluție. Așa că nu uitați să luați numerar în moneda țării în care mergeți înainte de a pleca în călătorie.
  • Aeroporturile au fost construite astfel încât să nu te pierzi în ele. Toate terminalele au fost ridicate astfel încât unui pasager să îi fie ușor să își facă cumpărăturile sau să se relaxeze, după ce trece de securitate și așteaptă avionul. Proiectarea a fost gândită în așa fel încât deplasarea să se facă ușor, fără ca cineva să se piardă.

Foto: Pexels.com