Curiozități despre armata Rusiei. Ce buget are, câți soldați și câte avioane de luptă?
Printre cele mai puternice și mai mari armate ale lumii este clar și cea a Rusiei. Cu gândul că o eventuală invazie a Ucrainei de către ruși ar putea avea loc în scurt timp, site-ul shtiu.ro prezintă o serie de curiozități despre faimoasa „Armată Roșie”.
- Armata Rusiei este pe locul al 5-lea în lume ca numări de militari cu 850.000 de soldați activi și peste 2.000.000 în rezervă;
- Comandantul suprem al Armatei este și Președintele Rusiei, adică Vladimir Putin;
- Forțele armate ale Federației Ruse au un buget de 154 de milioane de dolari, fiind pe numărul al 3-lea în lume ca buget;
- Forțele armate ale Federației Ruse sunt compuse din Forțele Aeriene ale Federației Ruse, Forțele Terestre ale Federației Ruse, Marina Militară Rusă, Forțele de Rachete Strategice, Forțele Aerospațiale și Forțele Aeropurtate Ruse;
- Ministerul Apărării este organul de conducere al forțelor armate ale Rusiei;
- Conform Global Firepower care ia în calcul criterii precum numărul de soldați, poziția geografică sau dotarea armatei, armata Rusă este a doua cea mai puternică din lume după ce a Statelor Unite ale Americii.
- În anul 2019 Rusia s-a clasat pe locul patru în lume în ceea ce privește cheltuielile militare, după SUA, China și India.
- Orice cetățean cu cazier curat se poate înrola în Armata Rusiei dacă are între 18 și 30 de ani.
- În medie, un soldat rus este plătit cu 966 de dolari pe lună.
- 4,173 de avioane de luptă posedă armata lui Vladimir Putin. Pe primul loc se află armata Statelor Unite cu 13.246 de avioane.
- Armata Rusiei are 1.600 de arme nucleare, aproape de cea a Statelor Unite care este lider cu 1750 de arme nucleare.
- Forța navală cuprinde 62 de submarine și 48 de nave de război.
- În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, Armata Roșie a fost principala forță militară care a luptat împotriva Germaniei Naziste. După ce a ieșit victorioasă din conflict, armata sovietică a ocupat partea răsăriteană a Germaniei și un număr de state din Europa Centrală și Răsăriteană, țări care au devenit state satelit în blocul sovietic.
Foto: Pexels.com