Curiozități despre Bulgaria. De ce Bulgaria are culorile steagului alb, verde și roșu?

11.04.2022
Curiozități despre Bulgaria. De ce Bulgaria are culorile steagului alb, verde și roșu?

Bulgaria este cea mai veche țară din Europa care nu și-a schimbat numele de când a fost înființată. Acest lucru s-a întâmplat în anul 681 d.Hr. Sofia, capitala Bulgariei, a fost fondată acum 7000 de ani. Acest lucru îl face al doilea cel mai vechi oraș din Europa.

Bulgaria ocupă locul trei în lista țărilor cu cele mai valoroase situri arheologice descoperite pe teritoriile lor, precedată doar de Grecia și Italia. Peste 15 000 de morminte tracice au fost descoperite pe teritoriul Bulgariei. Cea mai mare parte dintre ele sunt încă de explorat.

Există dovezi istorice solide că vinul a fost produs pe teritoriul Bulgariei de astăzi, încă din epoca de piatră. Astăzi, țara și-a câștigat reputația de producător de vin de clasă mondială.

Bulgaria și curiozitățile ei

Sofia, capitala Bulgariei, a fost numită inițial Serdika, dar mai târziu a devenit cunoscută sub numele de Ulpia Serdica. A fost redenumită Sofia în secolul al XIV-lea după Catedrala Sf. Sofia.

Priveliște Sofia, Bulgaria

 

Cea mai veche clădire din Bulgaria este Rotonda Sf. Gheorghe, care a fost construită cu peste 2000 de ani în urmă, în perioada romanilor și datează de la mijlocul secolului al III-lea. Această biserică este situată în Sofia și a fost un reper de secole, a supraviețuit cutremurelor și războaielor!

Unul dintre cele mai interesante fapte despre Bulgaria este că, deși este situată în inima Europei, nu a fost niciodată colonizată. Acest lucru se datorează probabil locației sale și faptului că este înconjurat de munți.

Alfabetul bulgar, cunoscut sub numele de chirilic, a fost creat de doi călugări din Salonul în secolul al IX-lea. Aceasta este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități ale Bulgariei. Acum este folosit de multe limbi slave. În 2012, alfabetul chirilic și-a sărbătorit cea de-a 1150-a aniversare.

Horo este un dans popular tradițional bulgar care este interpretat de cupluri. Este un dans plin de viață și energic, care are multe variații. Cea mai comună versiune este horo cu două cercuri de dansatori, unul în interior și unul în exterior.

Dans popular Bulgaria Horo

 

În 1878, Bulgaria a devenit stat independent și avea nevoie de un steag care să o reprezinte. Designul a fost creat de poetul Petko Slaveykov, care a scris și imnul național bulgar. Steagul Bulgariei are trei culori: alb pentru pace și dragoste, verde pentru libertate și speranță și roșu pentru curaj și putere.

Comoara Panagyurishte este o colecție de nouă vase de aur care au fost găsite în orașul Panagyurishte, Bulgaria. Se crede că a fost realizat în jurul anilor 470-463 î.Hr. în timpul domniei regelui Perdiccas al II-lea.

Bulgaria a devenit membră a NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) pe 29 martie 2004. Alianța este un grup de 29 de țări care s-au angajat să se apere reciproc în cazul unui atac.

Potrivit Wonderful Wanderings, Bulgaria este al doilea exportator mondial de ulei de trandafiri, un ingredient în majoritatea parfumurilor.

De asemenea, oricât de confuz ar fi, bulgarii dau din cap ca și cum ar nega atunci când vor să spună „da” și invers când vor să spună „nu”.

În fiecare primă parte a lunii martie, bulgarii sărbătoresc o sărbătoare unică, cunoscută sub numele de Baba Marta (Marșul Bunica). Localnicii fac schimb de martenitsa sau ciucuri de fire albe și roșii.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot