Curiozitati despre câini. Lucruri pe care nu le știati despre „cei mai buni prieteni” ai oamenilor
Despre câine se spune că este cel mai bun prieten al omului. În lume există milioane de câini ce au rol de animal de companie. De-a lungul timpului, cercetătorii au studiat comportamentul câinilor, aceste animale atât de inteligente și în lipsa cărora viața noastră ar fi mai săracă. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de curiozități despre câini:
Curiozități despre câini
La nivel mondial există 344 de rase de câini, clasificate în mai multe subtipuri astfel: câini de vânătoare, câini de agrement, câini de companie, terierii, câini obișnuiți etc.
Amprenta nasului unui câine este unică, la fel ca amprenta de la degetele unei persoane.
Statisticile arată că aproximativ 45% dintre câinii de companie din Statele Unite ale Americii dorm în patul stăpânului.
Câinii au un miros extrem de dezvoltat. De exemplu, nasul unui patruped are până la 300 de milioane de receptori. În comparație, un nas uman are aproximativ 5 milioane.
Căscatul este contagios și în cazul câinilor, ca și în cazul oamenilor. De multe ori, dacă un om cască în preajma unui câine, la fel va face și animalul.
Când dorm, câini se fac în poziția covrig pentru a-și proteja organele. Acesta este un obicei vechi de mii de ani, de când trăiau în sălbăticie și erau vulnerabili la atacurile prădătorilor.
Toți puii câinilor se nasc surzi.
Dalmațienii se nasc complet albi și petele lor apar pe măsură ce înaintează în vârstă.
Rușii au dresat câinii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a participa la misiuni sinucigașe. Câinii aveau mine legate de spate pe care le detonau când ajungeau în teritoriul inamicilor.
Ogarii sunt cei mai rapizi câini de pe pământ, animalele din această rasă ating viteze de până la 72 de km pe oră.
În Biblie, cuvântul câine apare de 14 ori, scrie rd.com.
Asemenea altor mamifere precum delfinii, papagalii sau maimuțele, câinii pot înțelege și reacționa până la aproximativ două sute de cuvinte.
Cel mai greu câine din istorie cântărea peste 155 de kilograme la doar 8 ani și făcea parte din rasa Mastiff Englez.
Cea mai mică rasă de câini este Chihuahua.
Cel mai “prostut” caine se crede a fi cel din rasa Afghan Hound.
Se crede că primii câini domesticiți au fost acum mai bine de 15.000 de ani, deși au fost găsite în Siberia și Belgia rămășițe de câini domesticiți în urmă cu aproximativ 33.000 de ani.
Speranța de viață a câinilor este între 8 și 15 ani, în funcție de rasă. Cel mai longeviv câine a trăit până la 30 de ani.
Există mai multe rase de câini românești astfel: ciobănescul carpatin, ciobănescu miorotic, ciobănescul românesc corb și ciobănescul românesc de Bucovina.
Câinii din rasa Basenji nu latră, însă nu înseamnă automat că sunt muți. În funcție de situația și starea în care se află, cățelul va scoate câte un miorlăit, țipat sau urlat și ocazional câte un „ham”.
Unii dintre câini mănâncă iarbă. Se pare că acesta este un obicei care le ajută pe patrupede să își curețe sistemul digestiv.
Câinii de la oraș trăiesc, în medie, cu trei ani mai mult decât cei din mediul rural.
Cea mai scumpă rasă de câine este Mastifful Tibetan. Un exemplar din această rasă se vinde cu până la 6.000 de euro.
Câinii miros de aproximativ 100.000 de ori mai bine ca oamenii.
La nivel mondial, peste un milion de câini au primit moșteniri după moarte stăpânilor.
Foto: Pexels.com