România este unul dintre statele lumii care se poate lăuda cu diferite castele medievale. Dintre acestea cel mai celebru este castelul de la Bran, denumit și castelul lui Dracula. Turiști din lumea întreagă vin în fiecare an să viziteze regiunea, fiind fascinați de romanul „Dracula” al lui Bram Stoker. Castelul Bran se află la 30 de km de Brașov, fiind situat în pasul Bran-Rucăr.
Românii caută poveștile Reginei Maria, străinii caută legendele contelui Dracula. De aceea, noi spunem că acest castel aparține ziua Reginei, iar noaptea contelui. Oricât le-am spune noi adevărul în privința legendei lui Dracula, la final, străinii ne întreabă: ‘OK, bine, totuși, unde este Dracula?!’, a povestit Loredana Balca, ghid turistic la Bran de 26 de ani, pentru libertatea.ro.
Curiozități despre castelul Bran
Castelul Bran a fost la început o cetate de apărare, fiind ridicată de către cavalerii teutoni între 1211-1225. Ulterior, odată cu trecerea anilor construcția a suferit importante modificări, precum gurile de tragere care serveau în scop militar, au fost transformate în ferestre, iar camerele au fost pictate cu motive săsești. Totodată, la ordinul reginei Maria a fost realizat un parc cu alei, terase și fântâni.
Numele castelului provine din limba slavă, unde „brana” semnifică poartă. De altfel, cetatea a fost gândită inițial ca o „trecătoare” pentru oamenii din zonă și nu numai.
De-a lungul timpului, castelul a fost proprietatea mai multor personalităţi, precum: Sigismund de Luxemburg, Mircea cel Bătrân, Iancu de Hunedoara, regina Maria. La un moment dat construcția s-a aflat chiar în proprietatea statului, adică a autorității locale Brașov.
Cetatea a fost transformată în castel în anul 1920, după ce a fost donată de către autoritățile locale reginei Maria, pentru meritele sale la înfăptuirea Marii Uniri.
Regina Maria a dat ordin în 1932 să fie construită o centrală cu turbină electrică pentru iluminarea castelului. Acest lucru a dus și la iluminarea comunelor din împrejur: Bran, Moeciu și Simion.
După anul 1948 castelul a fost abandonat, fiindcă familia regală a fost izgonită din țară, însă în 1956 a fost redeschis pentru vizite ca muzeu.
Castelul adăpostește, în prezent, muzeul Bran, care este întins pe patru etaje, fiind expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri.
În anul 2000, statul român a restituit lui Dominic de Habsburg și celor două surori ale sale castelul Bran, în calitate de moștenitori ai principesei Ileana.
Turiști din lumea întreagă vin în fiecare an să viziteze castelul Bran, denumit ca și castelul contelui Dracula. Cu toate că Vlad Țepeș nu a locuit niciodată în această cetate, legenda este mai puternică decât realitatea.
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot