Curiozitati despre copilul Nicolae Ceaușescu. Ce defect avea și care era mâncarea de bază în familia Ceaușescu?

de: Claudiu Petrișor
16 11. 2021
ceausescu_copil
Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost Secretar General al PCR din 11 iulie 1965 și până în decembrie 1989. Ceaușescu provenea dintr-o familie modestă din sudul României. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de curiozități despre copilul Nicolae Ceausescu:

  • Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918, în Scornicești. Acesta a fost al 3-lea dintre cei 10 copii ai lui Alexandrina și Andruță Ceaușescu. Unul dintre cei 10 copii a murit la vârsta de câteva luni. Totuși, un registru arată că Ceaușescu s-a născut cu 3 zile mai devreme, mai exact pe data de 23 ianuarie 1918.
  • Copilăria lui Nicolae Ceaușescu a fost marcată de sărăcie, dar și de violență. După Revoluție, apropiați ai familiei au mărturisit despre bețiile lui Andruță, tatăl fostului lider comunist, și despre cât de des o bătea pe soția sa Alexandrina și pe copii.
  • Tatăl lui Nicolae Ceaușescu avea 3 hectare de pământ, dar și câteva oi. Pe lângă acestea, bărbatul se mai ocupa de croitorie. În multe dintre situații, acesta cheltuia ce câștiga la cârciuma din sat.
  • Numele de Ceaușescu vine din limba turcă, „ceaus”, însemnând „slujbas mărunt”.
  • Mâncarea de bază în familia lui Nicolae Ceaușescu era mămăliga. „Mama lui Ceaușescu gătea într-un fel de șemineu. Aveau două camere, cu pământ pe jos, se adunau toți în jurul unei mese mici de lemn, mâncau lapte cu mămăligă, erau foarte săraci. Erau zece frați, unul a murit din pruncie”, a povestit Marius Marinescu, un apropiat al familiei, conform scritub.com.
  • Micul Nicolae a făcut doar patru clase la școala din satul său natal, Scornicești. Acesta nu a avut cărți și de cele mai multe ori mergea la școală desculț.

  • Nicolae Ceaușescu avea în copilărie un defect de vorbire, acesta fiind bâlbâit. Și la maturitate, dacă se enerva, dictatorul avea tendința să se bâlbâie.
  • Rezultatele obţinute de viitorul dictator la învăţătură erau mediocre: la citire, obţinea de ce cele mai multe ori note ce corespund calificativelor „bine”, iar la matematică, „satisfăcător”.
  • Nicolae Ceaușescu a început să lucreze de la vârsta de 11 ani. Puștiul Nicolae Ceaușescu a luat drumul Bucureștiului la vârsta de 14 ani unde s-a angajat ca ucenic de cizmar.
  • Oamenii din Scornicești îl caracterizau pe tânărul Ceaușescu ca fiind permanent „nervos, imprevizibil și fără prieteni”.