Coreea de Nord este una dintre țările cele mai dure din lume, unde dictatura a ajuns la stadiul de „artă”. Viața oamenilor din partea de nord a peninsulei Coreea este una dificilă, plină de neajunsuri și interdicții, unde statul decide ce trebuie să mănânci, cum trebuie să te îmbraci și cât trebuie să muncești.
Coreea de Nord este cea mai izolată țară din lume, nimeni nu intră și nimeni nu iese, decât cu acordul liderului suprem. Drept urmare, au apărut tot felul de curiozități legate de această țară. Unele dintre lucrurile petrecute în Coreea de Nord sfidează orice logică şi se petrec doar în interiorul acelor granițe.
Curiozități despre Coreea de Nord
Coreea de Nord are o suprafață de 120.540 km pătrați și se învecinează cu China și Rusia la nord, în sud cu Coreea de Sud, la vest se găsește Marea Galbenă și Golful Coreei, iar la est se află Japonia dincolo de Marea Japoniei.
Potrivit datelor oficiale, țara are o populație de peste 24 de milioane de oameni, iar limba oficială este coreeană.
În prezent țara este condusă de Kim Jong-un, însă președintele statului este Kim Ir-sen, bunicul mort al lui Kim Jong-un. Așadar, Kim Ir-sen este președintele etern al Coreei de Nord.
În partea de nord a peninsulei Coreea anul nu este anul 2021, ci 110, fiindcă viața se desfășoară după calendarul Juche. Potrivit acestuia, punctul de referință îl reprezintă anul de naștere a lui Kim Il-sun.
Pare greu de crezut, însă Coreea de Nord are propriul fus orar, numit Pyongyang Time, după numele capitalei. Astfel, ora este cu 30 de minute în urmă Coreei de Sud și a Japoniei.
Coreea de Nord este una dintre puținele țări din lume ai căror rezidenți nu plătesc nicio taxă. Fiscalitatea a fost abolită în anul 1974, întrucât aceasta era considerată ca făcând parte din „lumea veche”.
În această țară există 18 modele de tunsori oficiale pentru femei și 10 modele pentru bărbați. Așadar, toată lumea trebuie să se tundă conform regulilor impuse de stat.
În statul nord-coreean, muzica străină este interzisă. Singurele melodii acceptate sunt cele produse în Coreea de Nord, după ce trec prin filtrul statului. Cine încalcă această regulă este executat.
Să te prefaci că suferi atunci când liderul pățește ceva este grav, iar oamenii care nu sunt „sinceri” sunt uciși. De aceea, în 2011, când liderul suprem Kim Jong-il a decedat, lumea plângea în hohote pe stradă, în cele 100 de zile de doliu național. Cine nu făcea acest lucru era trimis în lagărele de muncă sau chiar omorât.
Hotelul Ryugyong din Phenian este a 49-a cea mai înaltă clădire din lume. Construcția are 3.000 de camere și o înălțime de 330 m.
Oamenii din statul nord-coreean nu pot cumpăra Coca-Cola sau blugi albaștri, aceștia din urmă fiind considerați un simbol al capitalismului american.
Nu ai voie să te revolți dacă soțul său soția sunt uciși de stat din diferite motive. Cel mai bun exemplu despre cât de dură este viața în Coreea de Nord a avut loc când liderul Kim Jong-un și-a executat unchiul pentru trădare, iar fiindcă mătușa dictatorului, soția celui ucis, a fost revoltată, a fost și ea omorâtă la rândul ei.
Băuturile alcoolice sunt interzise. Aceste licori sunt permise doar în zilele de sărbătoare stabilite de stat și când este ziua de naștere a liderului suprem.
Cenzura este totală, iar la televizor sunt difuzate doar emisiuni și filme care îl slăvesc pe marele om de stat. În anul 2013, 80 de persoane au fost executate public fiindcă s-au uitat la seriale străine.
Din cauza faptului că țara este izolată politic în lume, populația este foarte săracă și multe persoane fură mâncare. Cei prinși sunt trimiși în lagărele de muncă sau chiar uciși public, pentru a da exemplu.
Internetul este restricționat total. Funcționează o rețea națională, unde cenzura este cuvântul de ordine. Nu pot fi găsite pe internet decât informații care îl laudă pe lider.
Singura religie acceptată în statul nord-coreean este cea care se închină neobosit la liderii actuali și trecuți ai statului. Orice în afară de asta este interzis și se pedepsește, bineînțeles, cu moartea.
Pe data de 5 iulie 2012 mass-media nord-coreană de stat a anunțat pentru prima dată că Kim Jong-un este căsătorit cu Ri Sol-ju. Cei doi s-au căsătorit în 2009, iar Ri a născut în 2010 primul copil, care ar fi un băiat. Despre cuplul suprem din Coreea de Nord se crede că au în total trei copii.
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot