Al doilea fluviu ca lungime din Europa după Volga este Dunărea. Pe teritoriul României Dunărea parcurge o distanță considerabilă și curge neîncetat de milioane de ani. Site-ul shtiu.ro îți prezintă mai multe curiozități despre Dunăre:
Curiozități despre Dunăre
Dunărea are o lungime de 2860 de km.
Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania.
Dunărea, în drumul său spre Marea Neagră, străbate în total zece țări europene, astfel: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.
Fluviul traversează patru capitale europene astfel: Viena (Austria), Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria) și Belgrad (Serbia).
Dunărea are un bazin de colectare de aproximativ 800.000 kilometri pătrați.
Sulina este orașul situat la cea mai joasă altitudine din țară, numai 4 m deasupra nivelului mării, și, totodată, singurul din Europa care are port atât la Dunăre, cât și la Marea Neagră.
În regiunea Schwarzwald din Munții Pădurea Neagră din Germania există 3 locuri diferite, marcate fiecare ca izvorul Dunării. Motivul? Hidrologii nu au căzut de acord până acum asupra unei locații unice.
29,9% din traseul total al Dunării se regăsește în România.
Dunarea
Anual, Dunărea transportă circa 60 de milioane de tone de aluviuni și 200 de miliarde m³ de apă.
De-a lungul sutelor de ani, fluviul Dunărea a fost o sursă de inspirație pentru mulți artiști, de la poeți, la pictori sau compozitori. Dar, de departe cea mai cunoscută creație este “Dunărea albastră” („An der schönen blauen Donau”), un vals vienez creat de neamțul Johann Strauss.
Primul pod peste Dunăre a fost construit de Apolodor din Damasc. Construcţia a fost gata în doi ani și a avut un rol decisiv în cucerirea Daciei de către romani.
În anul 1991, Delta Dunării, a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene, a intrat în patrimonul UNESCO.
În topul râurilor la nivel mondial ca debit, Dunărea ocupă poziția a 28-a. Aceasta are un debit mediu de 6.500 m³/s.
Pentru că Volga străbate doar Rusia, Dunărea este cel mai lung fluviu din Uniunea Europeană.
Pe teritoriul României, Dunărea are peste 70 de afluenți.
Dunărea apare și în catrenele faimosului Nostradamus. ”În Dunăre şi Rhin va veni să bea/ Camila cea mare, şi nu e pocainţă/Ronul va tremura mai tare decât Valea Loarei/ Şi în apropiere de Alpi, Cocosul îi va ruina”, nota în urmă cu mai bine de 500 de ani celebrul Nostradamus.
Speculațiile despre starea de sănătate precare a lui Vladimir Putin continuă și cel care le alimentează este chiar liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski. În ultima perioadă au apărut mai... citește tot
Într-o lume tot mai incertă, mulți proprietari de locuințe se întreabă dacă polițele de asigurare îi protejează în cazul unui conflict armat. Asigurările de locuințe acoperă, de obicei,... citește tot
În ultimii ani, în vocabularul occidentalilor, a intrat cuvântul pansexual. La ce face referire acest cuvânt și când îl putem folosi? Ce este Pansexualitatea? Pansexualitatea este o orientare... citește tot