Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie

04.12.2024
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie

Nicolae Iorga a fost, de departe, una dintre cele mai geniale minți. Pe lângă faptul că era o „adevărată enciclopedie”, Iorga a fost un personaj controversat. Publicația shtiu.ro, unul dintre cele mai citite site-uri de curiozități din România, îți prezintă o serie de lucruri fascinante despre Nicolae Iorga.

Nicolae Iorga s-a născut pe 18 iunie 1871 la Botoșani. La doar 5 ani a rămas orfan de tată.

Puștiul Iorga era atât de inteligent, încât la vârsta de șase ani citea în original literatură franceză.

Cu toate că era considerat un copil genial, la şcoală nu era între primii elevi din clasă şi nici nu avea note de 10 pe linie.

Nicolae Iorga era considerat un elev problemă pentru că avea extrem de multe absențe.

La vârsta de 9 ani, profesorii i-au permis lui Iorga să le predea colegilor „Istoria României”.

Adolescentul Nicolae Iorga a terminat facultatea într-un singur an. În 1888 (avea 17 ani), după un an de studii la Facultatea de Litere de la Iași, acesta a primit o dispensă de la Ministerul Educației al Regatului României, care i-a permis să dea examenele pentru cel de-al treilea, pe care le-a și trecut. La sfârșitul anului a dat examenul de licență pe care l-a luat cu magna cum laude.

Iorga a intrat în istorie ca fiind cel mai tânăr profesor universitar din România.

Iorga a debutat ca gazetar la ziarul „Românu'” condus de unchiul Arghiropol

N. Iorga a ţinut cel mai mult la titlul de profesor, considerându-se un dascăl al naţiunii sale. Acesta nu a semnat niciodată pe documente cu „academician N. Iorga”.

Iorga știa 17 limbi străine. Acesta vorbea atât de bine limba franceză, încât la Sorbona era profesor de limba franceză.

S-a spus că acesta ar fi învățat limba turcă într-o singură noapte, pe tren, în drum de la Iași la București.

Nicolae Iorga era antisemit convins. Primele articole antisemite semnate de Iorga au fost scrise la începutul secolului al XX-lea.

Nicolae Iorga este considerat a fi unul dintre cei mai prolifici autori din întreaga lume și din toate timpurile, publicând 1359 de cărți și peste 25.000 de articole.

Istoricul l-a umilit pe Carol al II-lea în plenul parlamentului, dând dovadă de un curaj nebunesc: „Aceşti hohenzollerni, prin camătă (…) au ajuns extrem de bogaţi”

Nicolae Iorga a fost omorât în anul 1940 de leginoari. Acesta decisese în 1937 să se retragă din viața publică după ce primise mai multe ameninţări cu moartea din partea legionarilor. Acesta a fost ridicat din casa sa din Sinaia, din fața soției și asasiant lângă Strejnicu.

Foto: focsaniulvechi.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Într-o lume tot mai globalizată, există un stat care rezistă fără să facă exporturi sau importuri. Este vorba despre Coreea de Nord, una dintre cele mai închise țări din lume. Singura... citește tot
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot