Focul este efectul vizibil al procesului de ardere, un tip special de reacție chimică. Are loc între oxigenul din aer și un tip de combustibil. Produsele din reacția chimică sunt complet diferite de materia primă.
Combustibilul trebuie încălzit la o anumită temperatură de aprindere pentru a avea loc arderea. Reacția va continua atâta timp cât există suficientă căldură, combustibil și oxigen. Acesta este cunoscut sub numele de triunghiul de foc.
Cuvântul „foc” este de origine germanică de vest înrudit cu olandezul vuur şi cu germanul Feuer. Iată câteva curiozități despre foc pe care sigur nu le știați.
Curiozități despre foc
Focul este o reacție chimică care eliberează lumină și căldură.
Incendiile necesită combustibil, oxigen și căldură pentru a arde.
Focul este un eveniment sau o întâmplare, nu un lucru. Este un proces în care substanțele se combină chimic cu oxigenul din aer și de obicei eliberează lumină puternică, căldură și fum.
Un incendiu tipic de casă se va dubla în fiecare minut dacă există niveluri stabile de combustibil, căldură și oxigen.
Pământul este singura planetă despre care se știe că focul poate arde. În alte părți, nu este suficient oxigen.
Alimentarea cu oxigen influențează culoarea flăcării. Un foc cu oxigen scăzut conține o mulțime de particule de combustibil care nu ard și va emite o strălucire galbenă. Un foc cu oxigen ridicat are culoarea albastră.
Incendiile pot fi oprite în trei moduri diferite: îndepărtarea sursei de combustibil prin epuizarea acesteia sau îndepărtarea acesteia; eliminarea oxigenului prin stingerea focului; îndepărtează căldura prin absorbția cu apă.
Arderea spontană este reală. Unele surse de combustibil își pot genera propria căldură, prin putrezire, de exemplu. Căpițele de fân, mormanele de îngrășământ agricol natural și chiar grămezile de ziare și reviste vechi pot, de asemenea, să ia foc.
În timpul incendiilor, copacii pot exploda dacă apa din adâncul copacului se transformă rapid în abur.
Nimeni nu știe cine a inventat hidrantul, deoarece patentul acestuia a fost distrus într-un incendiu în 1836.
Bumbacul va lua foc dacă i se aplică super lipici. Iată dovada.
Se poate aprinde un foc folosind gheață. Iată aici cum are loc fenomenul!
Incendiile de pădure se deplasează mai repede în sus decât în jos. Cu cât panta este mai abruptă, cu atât focul se deplasează mai repede.
Odată ce un incendiu de pădure începe, acesta se poate răspândi cu o viteză de până la 25 de kilometri pe oră, distrugând tot ce îi este în cale.
Pe vremea când caii trăgeau mașinile de pompieri, stațiile de pompieri erau echipate cu scări în spirală, astfel încât caii să nu încerce să urce scările în spațiile de locuit. În unele zone din lume mai sunt în continuare câteva stații cu aceste scări.
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot