În ultimii ani, tot mai mulți români au adăugat fructe de mare în meniul lor zilnic sau săptămânal. Dacă în țările din sudul Europei precum Grecia, Italia, Franța sau Spania, fructele de mare se consumă la ordinea zilei, în România abia în ultimii ani a pătruns acest trend. Site-ul shtiu.ro vă prezintă o serie de lucruri mai puțin cunoscute despre fructele de mare:
Curiozități despre fructele de mare
Cele mai comune și mai consumate fructe de mare sunt creveții, stridiile, calamarul, caracatița, scoicile, homarii sau crabii.
Pe lângă faptul că au puține calorii, fructele de mare conține o mulțime de substanțe nutritive precum fier, brom, magneziu, iod, fosfor și potasiu.
Pe piața din România, cele mai multe fructe de mare vin din Grecia.
Crabul albastru, una dintre cele mai rare necuvântătoare, se împerechează o singură dată în timpul vieții, scrie cfishct.com.
Homarii au gheară mai mare decât cealaltă? De ce? Ei bine, acest lucru se datorează faptului că cea mai mare dintre cele două gheare este folosită pentru zdrobirea alimentelor (cum ar fi scoici și crabi), în timp ce gheara mai mică este folosită pentru a extrage carnea moale a vânatului.
Dacă creveţii, caracatiţa, calamarul, racul sunt fructe de mare, înseamnă că vulpea, ursul şi lupul sunt fructe de pădure? (autor necunoscut)
În Oceanul Pacific există nu mai puțin de 8 specii de somon.
Dintre cele 5 miliarde de kilograme de creveți produse într-un an la nivel mondial, un miliard este consumat de către americani.
Fructele de mare se împart în două mari categorii: crustacee și moluște. Crustaceele includ creveți, raci, crabi și homar. Moluștele sunt scoicile, stridiile sau midiile.
În lume există peste 300 de specii de calamari ale căror dimensiuni variază între 30 de centimetri și 1,8 metri cu tot cu tentacule. Exemplarele pot înota cu viteze de până la 55 km/h.
Creveții nu se găsesc doar în toate oceanele și marile de pe planetă, ci și în ape dulci.
La nivel mondial sunt peste 300 de specii de creveți, însă aceștia au fost diferențiați de oameni și după culoare: roz, alb, maro și roșu.
Astăzi, homarii sunt serviți la restaurantele de lux și sunt considerați delicatese. Aceste crustacee nu au fost întotdeauna pentru bogați. În perioada colonială, homarul era un aliment de bază pentru săraci. Homarii erau mâncați de prizonieri și de săraci pentru că erau ieftini și se găseau din belșug.
Carnea de crab este clasificată în funcție de partea a crabului din care provine. Cea mai scumpă calitate a cărnii de crab provine din picioarele musculoase ale crabilor.
Sunt de post fructele de mare?
În timp ce mulți creștini sunt convinși că fructele de mare sunt alimente de post, alții sunt convinși că nu este deloc așa. Dacă ne raportăm la călugării de pe Muntele Athos, ei bine, aceștia consumă crustaceele în perioada postului argumentând că prin trupul acestor crustacee nu curge sânge.
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot