Curiozități despre istoria românilor la Jocurile Olimpice
România are o istorie bogată la Jocurile Olimpice, având de-a lungul timpului, numeroși sportivi care au uimit lumea cu prestațiile lor. Gimnastica a fost disciplina la care țara noastră a excelat ani la rând, Nadia Comăneci fiind prima sportivă din lume care a luat nota 10.
Istoria Jocurilor Olimpice
Jocurile Olimpice se desfășoară o dată la 4 ani și reprezintă un eveniment internațional multisportiv. Prima ediție a avut loc în Olympia, Grecia antică în anul 776 î. Hr. Evenimentul s-a ținut fără întrerupere până în 393, după care nu s-a mai organizat.
După 1500 de ani, acestea au fost reluate în anul 1896, tot în Grecia, la Atena. Trebuie specificat că sunt Jocurile Olimpice de vară și Jocurile Olimpice de iarnă.
Anul acesta se desfășoară la Tokyo, în Japonia, cea de-a 32-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Inițial, competiția trebuia să aibă loc în anul 2020, însă a fost amânată un an, din cauza pandemiei de coronavirus.
Curiozități despre istoria românilor la Jocurile Olimpice
- Prima participare a României la Jocurile Olimpice a avut loc în anul 1900. Drept urmare, în anul 1914 a fost înființat de autoritățile naționale Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
- România a lipsit doar la două ediții ale Jocurilor Olimpice de vară, cea de la Los Angeles, din anul 1932, și cea de la Londra, din anul 1948. Țara noastră a lipsit și la o ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă, de la Squaw Valley, din anul 1960.
- La Olimpiada care s-a desfășurat la Los Angeles din 1984, România a fost singura țară din blocul comunist care nu a participat la boicotul inițiat de Uniunea Sovietică.
- Ultima dată când România a participat la Jocurile Olimpice cu o echipă de fotbal a fost în 1964 la Olimpiada de la Tokyo. În 2021 este a 2-a oară când România participă cu o echipă de fotbal. În mod hilar, Olimpiada are loc tot la Tokyo
- Potrivit datelor Comitetului Olimpic Român (COR), țara noastră are în palmares 306 de medalii, dintre care 89 sunt de aur, 95 de argint și 122 de bronz la Jocurile Olimpice de vară, la care se adaugă medalia de bronz obținută la Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble, din 1968.
- Cele mai multe medalii olimpice au fost obținute, de România, la gimnastică, un total de 72 (25 de aur, 21 de argint și 26 de bronz). Pe locul al doilea ca sport medaliat a fost canotajul cu 37 de medalii, dintre care 25 de aur, urmat de atletism cu 35 de premii, dintre care 11 de aur.
- Nadia Comăneci a câștigat cele mai multe medalii pentru România. La edițiile din 1976 și 1980 gimnasta noastră a obținut 9 medalii, dintre care 5 de aur, 3 de argint și 1 de bronz. Ea este urmată la numărul de medalii de Elisabeta Lipă (canotaj) cu 8 medalii, dintre care 5 de aur, 2 de argint și 1 de bronz.
În istoria României au rămas scrise cu majuscule numele sportivilor care au uimit lumea cu prestațiile lor, printre care: Nadia Comaneci, cea mai bună sportivă a secolului al XX-lea, Ivan Patzaichin, amiralul flotei de kaiac-canoe, Elisabeta Lipa, canotoarea secolului XX, Iosif Sârbu, (primul campion olimpic român), Ion Corneliu, Iolanda Balaș, Lia Manoliu, Viorica Viscopoleanu, Maricica Puică , Paula Ivan, Gabriela Szabo, Maria Cioncan, Violeta Beclea, Constantina Diță, Nicolae Lincă , Francisc Vastag, Leonard Doroftei, Leon Rotman, Toma Simionov, Florin Popescu, Mitica Pricop, Vasile Dîba, Sanda Toma, Valeria Racila, Veronica Cochela, Rodica Arba, Olga Homeghi și Constanța Burcică , Georgeta Damian, Viorica Susanu, Laura Badea, Mihai Covaliu, Daniela Silivas, Ecaterina Szabo, Simona Amînar, Lavinia Miloșovici, Maria Olaru, Cătălina Ponor, Marius Urzică, Andreea Răducan, Sandra Izbașa, Noemi Lung, Diana Mocanu, Camelia Potec, Alina Dumitru, Ștefan Rusu, Nicolae Martinescu, Dumitru Pirvulescu și Gheorghe Berceanu, Angelica Rozeanu, Ella Constantinescu, Maria Alexandru, Cristian Gațu, Cornel Otelea, Gheorghe Gruia, Nicu Vlad, Henri Rang, iar la sporturile de iarnă Mihai Bira, Alexandru Papana, Ion Panțuru și Gheorghe Girnita, precum și mulți alții.
Foto: Wikipedia.org