Peste tot în lume, Auschwitz a devenit un simbol al terorii, genocidului și al celor mai înfiorătoare acte din istoria omenirii. A fost înființat de germani în anul 1940, în suburbiile Oswiecim, oraș polonez care a fost anexat celui de-al treilea Reich de către naziști. Numele său a fost schimbat în Auschwitz, care a devenit și numele Konzentrationslager Auschwitz.
Motivul înființării lagărului a fost faptul că arestările în masă ale polonezilor creșteau dincolo de capacitatea închisorilor „locale” existente. Cu toate acestea, locul s-a transformat într-o rețea de lagăre în care oamenii evrei și alți dușmani percepuți ai statului nazist au fost exterminați, adesea în camere de gazare sau folosiți ca sclavi.
Curiozități despre lagărul de la Auscwhitz
Naziștii au făcut experimente crude. Foametea, expunerea la substanțe toxice, hipotermia și electroșocuri sunt doar câteva dintre toate experimentele efectuate aici. Joseph Mengele era principalul doctor al taberei și era obsedat de experimente pe gemeni. Experimentele lui Joseph Mengele au inclus teste genetice, sterilizare, hipotermie, electroșocuri și testarea substanțelor toxice.
Numărul deceselor din Auschwitz a fost mai mare decât decesele britanice și americane la un loc din perioada celui De-al Doilea Război Mondial. Se estimează că aproximativ 1,1 milioane de oameni au murit în lagărele de concentrare de la Auschwitz.
Mulți dintre prizonieri au fost folosiți pentru muncă, iar unele dintre cele mai mari companii din lume au folosit sclavi din lagărele de concentrare germane.
Rudolf Höss a fost comandantul lagărului între 1940 și 1943 și a fost arestat în 1946 și condamnat pentru crimă.
Höss a mărturisit că 2,5 milioane de persoane au fost ucise și încă o jumătate de milion au murit din cauza bolilor și a foametei în perioada în care a fost comandant în armata nazistă, între 14 iunie 1940 și 1 decembrie 1943.
Rapoartele afirmă că aproximativ 22.000 de romi și 150.000 de polonezi au fost uciși pe lângă evrei. Se spune că au fost uciși și 15.000 de prizonieri de război sovietici și 400 de martori ai lui Iehova.
Fiecare persoană care a fost trimisă la Auschwitz sau în alte lagăre de concentrare era marcată cu un număr unic.
Prizonierii primeau trei mese pe parcursul zilei. În fiecare dimineață, se servea o jumătate de litru de apă cu un înlocuitor de cafea. Ulterior, prizonierilor li servea un litru de supă, iar la cină mâncau 300 de grame de pâine neagră cu 25 de grame de topping.
Franz Wunsch a fost un gardian care s-a îndrăgostit de prizonierul evreu Helena Citronova. El era responsabil de camerele de gazare și s-a îndrăgostit de ea după ce a fost adusă să-i cânte cântece de ziua de naștere. Helena nu i-a răspuns sentimentelor lui, dar de-a lungul timpului a ajuns să-l iubească. Poate pentru că Franz le-a salvat pe ea și pe sora ei de a fi trimise de mai multe ori în camerele de gazare. Ea a povestit mai târziu că au dormit împreună și la treizeci de ani după eliberare, Franz a fost judecat pentru crimele sale, dar Helena și sora ei l-au apărat în procese.
La 27 ianuarie 1945, aproximativ 7.000 de prizonieri au fost eliberați din lagărele de concentrare de la Auschwitz. Cei mai mulți dintre ei au murit de atunci din cauza vârstei sau din cauza problemelor de sănătate imediat după eliberare, dar există încă mulți supraviețuitori care au fost copii sau adulți mai tineri.
În 1940, polonezul Tadeusz Wiejowski a devenit prima persoană care a scăpat de la Auschwitz, dar a fost prins un an mai târziu și a fost executat.
Kazimierz Piechowski, Stanisław Gustaw Jaster, Józef Lempart și Eugeniusz Bender au scăpat cu succes. S-au îmbrăcat în hainele soldaților SS, au reușit să fure o mașină și au evadat din lagărul de concentrare pe 20 iunie 1942.
Tatăl Annei Frank a supraviețuit lagărului Auschwitz și mai târziu a murit de cancer pulmonar în 1980. Anne Frank, însă, nu a fost la fel de norocoasă și a contractat tifos după ce a fost transferată la Bergen-Belsen.
928 de prizonieri au încercat să evadeze, dintre care 50 erau femei și 878 bărbați. Pe lângă cei 196 de prizonieri care au reușit să evadeze cu succes, există rapoarte despre încă 25 de prizonieri care au evadat, dar ulterior au fost prinși și aduși înapoi în lagăr. Majoritatea încercărilor eșuate de a scăpa s-au încheiat cu împușcarea prizonierilor.
Astăzi există o cameră plină cu toți pantofii de la peste 80.000 de victime.
Existau cel puțin 40 de sublagăre, iar Auschwitz-Birkenau era de departe cel mai mare.
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot