Lavanda este o plantă care face parte din familia Lamiaceae. Aceasta se cultivă peste tot în lume și cuprinde între 40 și 60 de specii. Numele de lavandă este folosit uneori pentru a desemna parfumul extras din levănțică.
Lavanda este o plantă care crește între 30 și 50 de cm înălțime. Aceasta are frunze mici, înguste, flori albastre și parfumate. Lavanda poate fi observată atât în grădinile oamenilor care o cultivă, dar și în natură, crescând toată vara.
Curiozități despre lavandă
Lavanda era folosită încă de acum 2.500 de ani, în Egiptul Antic, când era utilizată la procesul de mumificare. Ba mai mult se susține că frumoasa Cleopatra i-a cucerit pe Iulius Caesar si Marcus Antonius și cu ajutorul parfumului de lavandă.
Regina Elisabeta I a Angliei a băut zilnic ceai de lavandă pentru a i se ameliora durerile de cap.
În perioada când Londra a fost cuprinsă de o epidemie de ciumă, în secolul al XVII-lea, oamenii purtau la încheietura mâinii lavandă, pentru a îndepărta virușii din aer.
Florile de lavandă sunt folosite în prepararea odorizantelor, dar și la îndepărtarea insectelor, în special a moliilor.
Lavandă ajută organismul uman, având proprietăți calmante, diuretice, antiseptice și cicatrizante. Ba, mai mult, uleiul de lavandă are proprietatea de a normaliza funcţia cardiacă. Totodată, mirosul acestor flori ajută corpul uman să se destreseze și să adoarmă mai ușor.
Oamenii folosesc lavanda ca plantă de decor, însă ea poate fi utilizată și în gastronomie, la prepararea șerbetului și a înghețatei.
Potrivit studiilor, siropul de lavandă reduce glicemia și ameliorează migrenele.
În trecut, grecii și romanii făceau baie în apă cu lavandă, deoarece o considerau o plantă sacră care ajută organismul uman să se refacă.
Specialiștii în sănătate susțin că lavanda ameliorează digestia, elimină flatulența și stimulează secreția biliară.
Trebuie specificat că lavanda se folosește și la baie, în scop terapeutic pentru tratarea problemelor circulatorii.
Unde se găsește lavandă în România?
Lavanda se cultivă toamna sau primăvara și preferă un sol nisipos sau argilos. La noi în țară există mai multe culturi de lavandă, iar una dintre ele se găsește în Transilvania, la Bonțida. Astfel de culturi mai pot fi văzute și în localitatea Ceica, județul Bihor, la Zalău, în satul Fetindia, în Margina, județul Timiș, dar și la Mădăraș în județul Mureș, precum și în alte zone ale țării.
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot