Lumina sau Lumina vizibilă se referă în mod obișnuit la radiația electromagnetică care poate fi detectată de ochiul uman. Întregul spectru electromagnetic este extrem de larg, variind de la unde radio de energie joasă cu lungimi de undă care sunt măsurate în metri, până la raze gamma de mare energie cu lungimi de undă mai mici de 1 x 10 -11.metri.
Potrivit britannica.com, radiația electromagnetică, așa cum sugerează și numele, descrie fluctuațiile câmpurilor electrice și magnetice, transportând energie la viteza luminii (care este de ~ 300.000 km/sec printr-un vid). Lumina poate fi descrisă și în termeni de un flux de fotoni, pachete de energie fără masă, fiecare călătorind cu proprietăți ondulatorii la viteza luminii.
Un foton este cea mai mică cantitate (cuantică) de energie care poate fi transportată și conștientizarea faptului că lumina a călătorit în cuante discrete a fost originea teoriei cuantice.
Lumina. Curiozități despre lumină
Principala noastră sursă de lumină pe Pământ vine de la Soare.
O rază de lumină se propagă foarte repede. Viteza luminii în spațiu este de aproximativ 300 de milioane de metri pe secundă.
Datorită faptului că lumina se propagă mai repede decât sunetul, vedem fulgere înainte de a auzi tunetul.
Este nevoie de puțin peste 8 minute pentru ca lumina să se propage de la Soare la Pământ.
Lumina albă de la Soare este formată din cele șapte culori (spectrul) curcubeului: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet.
Dispersia printr-o prismă arată că lumina albă este un amestec de toate culorile (spectrul).
Dacă Pământul nu ar avea atmosferă, cerul ar fi negru ca spațiul cosmic. Am putea vedea stelele în timpul zilei așa cum un astronaut vede stelele în spațiu.
Nu putem vedea culorile în întuneric. Ceea ce ne face posibil să vedem obiecte colorate este lumina albă formată din toate culorile.
Lumina se propagă din surse și cade pe suprafețe. Vedem suprafețe pentru că reflectă sau împrăștie lumina.
Când obiectele blochează calea luminii strălucitoare, se formează umbre.
O oglindă are o suprafață foarte netedă. Când o oglindă reflectă o rază de lumină, unghiul de incidență este întotdeauna egal cu unghiul de reflexie. Suprafețele aspre nu produc în mod normal imagini clare.
Când lumina trece de la o substanță la alta, poate schimba direcția. Astfel spus, refracția are loc la suprafața dintre substanțe. Se pot desena razele pentru a ne gândi la refracție, precum și la reflexie.
Unele obiecte par colorate. Ele reflectă anumite culori de lumină albă și absorb celelalte culori. Lumina reflectată în ochi este culoarea pe care o vedeți.
Lumina solară este utilizată pentru energie, căldură și pentru a vedea lucrurile din jur. Recomandarea specialiștilor este să nu privim direct către Soare deoarece afectează ochii.
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot