Mareșalul Ion Antonescu a rămas în istorie ca cel care l-a forțat pe regele Carol al II-lea să abdice și a condus România cu puteri dictatoriale, timp de 4 ani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Antonescu s-a născut pe 14 iunie 1882, la Pitești, și și-a găsit sfârșitul pe data de 1 iunie 1946, la Jilava. Redactori shtiu.ro vă prezintă câteva lucruri mai puțin știute despre celebrul mareșal.
Lucruri mai puțin știute despre Ion Antonescu
Ion Antonescu s-a născut într-o familie de militari de carieră şi a avut o educaţie aleasă. Se spune că atunci când era copil o țigăncușă i-a ghicit viitorul în palmă și i-a spus: Boierule, vei fi mare în ţara asta, dar vei sfârşi pe eşafod!
Pe data de 6 septembrie 1940, la două zile după ce îl numește în funcția de prim-ministru pe Ion Antonescu, regele Carol al II-lea semnează abdicarea, fiind forțat de mareșal. Drept urmare, pentru următorii 4 ani este instaurată o dictatură militară totală.
Ion Antonescu a fost responsabil pentru toate atrocitățile comise împotriva evreilor și rromilor, de pe teritoriul României, fiind considerat de istorie un adevărat criminal de război.
Pe data de 23 august 1944, regele Mihai I l-a arestat și l-a demis prin decret regal pe Ion Antonescu, prim-ministru al României și a restaurat Constituția din 1923. După arestarea sa, Ion Antonescu a fost predat inițial comuniștilor, apoi de către aceștia rușilor. Ion Antonescu a fost deținut timp de aproape doi ani în URSS, mai întâi într-o vilă de stat sau casă de vânătoare în împrejurimile Moscovei. Apoi, Antonescu a fost transferat în închisoarea Lubianka din Moscova, sediul securității sovietice.
În 1946, mareșalul a fost readus în țară pentru a fi judecat. Acesta a fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din București și a fost executat prin împușcare la Jilava la 1 iunie 1946, alături de foștii săi colaboratori. Exact cum a prezis țigăncușa cu 40 de ani înainte. Ion Antonescu avea 63 de ani când a fost omorât.
Maria Antonescu a avut și ea de pătimit pentru că era soția primului ministru, fiind judecată și condamnată pentru crime economice în cadrul colaborării sale cu „Centrala Evreiască – CE”, condusă de Radu Lecca. La momentul condamnării, soția lui Ion Antonescu avea din ce în ce mai mari probleme cu inima. Maria a fost eliberată de către Ana Pauker în anul 1950.
Ion Antonescu s-a căsătorit cu Maria Antonescu în anul 1928. Mareșalul se afla la a doua căsnicie. Soția sa mai fusese căsătorită de două ori și din prima căsnicie, cea cu ofițerul de poliție Gheorghe Cimbru, a rezultat un fiu pe nume Octav. În ciuda faptului că era fiul vitreg al lui Ion Antonescu, acesta l-a îndrăgit enorm, băiatul fiind bolnav de poliomielită. La puțină vreme după arestarea lui Antonescu, Octav a murit în condiții suspecte. Acesta ar fi decedat în anul 1950, exact cu o săptămână înainte de eliberarea mamei sale.
Pe data de 1 iunie 1946, un pluton format din 30 de gardieni, comandat de Vasile Frugină s-a deplasat la închisoarea Jilava, acolo unde era arestat fostul mareșal. Colonelul Dumitru Pristavu, comandantul închisorii militare Jilava a vizitat celulele condamnaților. Când a ajuns la Ion Antonescu l-a întrebat care este ultima sa dorință. ”Cer să nu fiu legat la mâini şi nici la ochi când se va trage în mine”, a spus Antonescu.
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot