Curiozități despre Moș Nicolae. Ce a fost găsit în mormântul Sfântului Nicolae?
Sfântul Nicolae a fost un episcop din secolul al IV-lea care a locuit în Myra, un oraș din ceea ce este astăzi Turcia. Potrivit legendei, acest fiu de părinți bogați și-a dat toată averea săracilor. Acest lucru l-a făcut precursorul Moș Crăciun și a devenit un simbol al începutului sezonului sărbătorilor de iarnă.
Reputația sa de om al faptelor bune l-a precedat în toată lumea creștină. Unele dintre actele atribuite Sfântului Nicolae includ faptul că acesta a furnizat zestre pentru trei tinere pentru a le salva de la prostituție, a salvat oameni nevinovați de la execuție și a hrănit săracii în timpul foametei.
Curiozități despre Moș Nicolae
- Sfântul Nicolae s-a născut pe 15 martie, 270 d.Hr.
- Deși în mare parte a țărilor, Moș Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie, unii creștini din Est îl prăznuiesc pe 19 decembrie.
- Sfântul Nicolae a fost inspirat de părinții săi să se implice în acte de caritate. Ambii părinți au fost dedicați slujirii bolnavilor în Myra din secolul al IV-lea din Asia Mică, care astăzi este cunoscută sub numele de Turcia.
- Din păcate, ei s-au îmbolnăvit de ciumă, ceea ce a dus la moartea lor prematură. Cu toate acestea, Nicolae nu s-a descurajat și toată moștenirea rămasă de la părinții săi a dat-o săracilor, livrând cadouri anonim.
- De când a devenit episcop la vârsta de 30 de ani, Nicholas a fost numit de enoriași „băiat episcop”.
- Un grup de călugărițe din Franța au început misterul lui Moș Nicolae în Evul Mediu. Aceste femei trimiteau mâncare și bani familiilor și copiilor săraci și, când erau întrebate despre cadouri, răspundeau pur și simplu: „trebuie să fie de la Sfântul Nicolae”.
- Oricât de incredibil ar părea, se presupune că un lichid dulce numit mană a fost găsit curgând din oasele Sfântului Nicolae în mormântul său. Se presupune că avea puteri de vindecare. Deși a murit cu multe secole în urmă, se pare că oasele lui au continuat să producă lichidul ciudat.
- În ciuda faptului că generozitatea sa față de copii este trăsătura sa remarcabilă, Sfântul Nicolae servește și drept patron pentru marinari, persoane necăsătorite, negustori și studenți.
- Sfântul Nicolae a salvat trei vieți. Potrivit legendei, bărbații acuzați pe nedrept erau pe cale să fie decapitati când episcopul Nicolae a sărit și a luat sabia din mâna călăului. Apoi a ordonat ca oamenii să fie eliberați, scrie Britannica.
- Și mai uimitor, stăpânul orașului care i-a condamnat la moarte pe cei trei bărbați s-a arătat și i-a mărturisit episcopului că el este cel care a săvârșit crima pentru care cei trei au fost acuzați.
Ce cadouri se pun în ghetuțe?
Portocalele și monedele de ciocolată reprezintă salvarea lui a trei fete prin plata zestrei lor în aur. Între timp, bastoanele de bomboane seamănă cu o crosier (toiag lung) de episcop, care este, de asemenea, asociat cu Sfântul.
Una dintre tradiții presupune ca micuții să-și pună pantofii pe hol sau lângă uși în ajunul Sfântului Nicolae. Copiii fac de obicei acest lucru în speranța că Sfântul Nicolae va pune bani sau cadouri în pantofi.
În unele părți ale Europei, cum ar fi Ucraina, copiii primesc cadouri de la Sfântul Nicolae sub perna lor de Ziua Sfântului Nicolae dacă au fost copii buni. Cu toate acestea, copiii care se comportă prost pot găsi doar o bucată de cărbune sau o crenguță sub perne.
De-a lungul timpului, imaginea Sfântului Nicolae a evoluat și a devenit mai populară în numele „Moș Crăciun” în majoritatea țărilor. În jurul anilor 1920, Statele Unite au inspirat lumea și l-au descris pe Sf. Nicolae ca un bătrân fericit și generos în costum roșu. Deși Moș Crăciun a câștigat popularitate comercială în anii 1920, istoria Sfântului Nicolae în Statele Unite datează încă din anii 1770.
A murit la vârsta de 73 de ani la 6 decembrie 343 d.Hr.
După moartea acestuia, a devenit o practică obișnuită pentru familiile creștine să ofere cadouri copiilor în fiecare 6 decembrie pentru a-l aminti și a-l onora pe Sfântul Nicolae.
Pentru majoritatea familiilor creștine, tradiția de a oferi cadouri copiilor în timpul Zilei Sf. Nicolae (6 decembrie) a fost mutată pe 24 și 25 decembrie. Acest lucru se datorează în primul rând Reformei europene și opoziției acesteia față de venerarea sfinților, crezând că tot meritul ar trebui să meargă la Dumnezeu și numai la Dumnezeu.
În secolul al XVI-lea, reforma europeană sau reforma protestantă a condus o mișcare majoră în creștinismul occidental. Această mișcare a expus unele dintre abuzurile, discrepanțe și lacune catolice la autoritatea Papei. De atunci, Reforma a reprezentat o provocare religioasă și politică pentru Biserica Catolică.
Foto: Deposit Photos