Curiozități despre Pădurea Letea, locul unde caii sălbatici aleargă în liniște

de: Ana-Maria
13 04. 2021
salbatici
Cai salbatici

Când te gândești la Delta Dunării, inevitabil gândul te duce la canale înguste, bărci cu pescari, pelicani, egrete şi pește. Există, însă, în deltă un loc pitoresc cu arbori seculari, liane și plante, mărginit de dune de nisip, în care trăiesc de peste 30 de ani legendarii cai sălbatici din Pădurea Letea.

Calul este unul dintre cele mai frumoase, mai grațioase, mai elegante și mai grandioase animale din câte există pe pământ, însă caii de pe „pământul dintre ape” sunt cu totul și cu totul speciali.

Curiozități despre Pădurea Letea, locul unde caii sălbatici aleargă în liniște

Caii din mica junglă din deltă au o istorie relativ scurtă, dar zbuciumată. Imediat după Revoluția din 1989, în contextul socio-economic al vremii, ca urmare a colapsului agriculturii de stat, dobrogenii din deltă nu au mai folosit cai și, drept urmare, i-au lăsat în libertate.

Aceștia s-au adaptat rapid la sălbăticie, unde au început să trăiască în grupuri, preponderent în zona Pădurii Letea, și să se înmulțească.

Există informații potrivit cărora, în prezent, în zona Letea trăiesc aproximativ 2.000 de cai, însă dacă este să ne luăm după statisticile Administrației Rezervația Biosfera Delta Dunării, în Pădurea Letea ar viețui în jur de 450 de cai sălbăticiți.

 

Pădurea Letea

Fiecare herghelie este formată din câteva zeci de cai, uneori peste 100, care este condusă de un armăsar. Cele mai multe herghelii se află în Letea, restul trăind în Caraorman, pe Insula Sahalin sau în alte grinduri din deltă.

Caii sălbatici din Letea sunt robuşti, de statură medie şi au o alură zveltă. Totuși, ei nu reprezintă o rasă distinctă, fiind un amestec între Huțul, singura rasă românească și calul arab.

Fomată în pădurile din Bucovina și foarte rezistentă la frig, rasa Huțul se menține în herghelia Lucina din judeţul Suceava. În schimb, calul arab este adaptat la căldură și la nisipul deşertic, ceea ce înseamnă că exemplarele sălbatice din deltă au reușit să supraviețuiască tocmai datorită împerecherii celor două rase de-a lungul timpului.

Caii sălbăticiți din Pădurea Letea sunt monitorizați de autoritățile sanitar-veterinare locale și naționale, împreună cu un ONG pentru protecția animalelor.

„Mica junglă a Deltei Dunării”

Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România (1930), fiind în același timp cea mai nordică pădure subtropicală din Europa.

„Mica junglă a Deltei Dunării”, așa cum este supranumită pădurea, se întinde de la nord de satul de ucraineni Letea pe o suprafață de 5.247 hectare, dintre care 2.825 hectare intră în categoria zonelor strict protejate.

Alte curiozități despre cai

– Potrivit unor statistici recente, în lume trăiesc aproape 60 de milioane de cai;
– Caii dorm în picioare şi visează!
– Caii consumă zilnic peste 90 de litri de apă!
– Apa reprezintă 50% din greutatea totală a cailor.
– Caii nu beau apă din aceeași găleată din care a băut un alt animal!
– Ochiul unui cal este de nouă ori mai mare decât cel al omului, având aproximativ 5 cm.
– Caii au vedere periferică, putând vedea aproape la 360 de grade!
– Dinții cailor sunt cei mai buni indicatori ai vârstei acestora.

Foto: Pexels.com, Wikipedia 

wwf.ro