Curiozități despre plastic. Ce se întâmplă cu plasticul aruncat?
Plasticul are o serie de întrebuințări și face parte din viața de zi cu zi a omului. Acest material a fost gândit pentru a ajuta omenirea, însă se pare că va duce la distrugerea ei. Plasticul este prezent în orice domeniu din viața cotidiană, fiind ieftin, ușor și rezistent la factorii de mediu. Redactorii shtiu.ro vă prezintă o serie de curiozități despre acest material.
Lucruri mai puțin știute despre plastic
- Potrivit datelor oficiale, există peste 5 trilioane de bucăți de plastic, care plutesc deja în oceanele noastre.
- La nivel mondial, 73% din gunoiul de pe plajă este din plastic: filtre de la mucurile de țigară, sticle, capace de sticle, ambalaje pentru alimente, pungi de la băcănie și recipiente din polistiren.
- Producția mondială de plastic a crescut foarte mult în decursul anilor de la 2,1 milioane de tone în anul 1950 la 147 milioane în 1993, iar ulterior la 406 milioane în anul 2015.
- Potrivit specialiștilor în ecologie, până în 2050, aproape toate speciile de păsări marine de pe planetă vor mânca plastic.
- În anul 2015, au fost generate peste 6,3 miliarde de tone de deșeuri de plastic. Aproximativ 9% dintre acestea au fost reciclate, 12% au fost incinerate și 79% au fost acumulate în gropile de gunoi sau lăsate în natură.
- Statisticile arată că, la nivel mondial, aproape un milion de sticle de plastic pentru băuturi sunt vândute, în fiecare minut.
- Specialiștii în domeniu nu au căzut de acord asupra durabilității plasticului, unii susțin că acesta rezistă până la 450 de ani, în timp ce alții cred că poate sta în această compoziție în eternitate.
- Cea mai mare piață a materialelor plastice este reprezentată de pungile de ambalare. Acest gunoi reprezintă aproape jumătate din toate deșeurile de plastic generate la nivel global, iar majoritatea nu este niciodată reciclată sau incinerată.
- Aproximativ 700 de specii de animale marine au fost raportate până acum că au mâncat ori s-au încurcat în plastic.
- Datele statistice arată că peste 40% din produsele realizate din plastic sunt folosite o singură dată și apoi aruncate, potrivit nationalgeographic.co.uk.
Mătasea de păianjen, alternativă la plastic
Plasticul este unul dintre cele mai utile și mai utilizate materiale care a adus beneficii semnificative societății moderne, însă cantitățile uriașe de plastic produse în ultimii ani au poluat foarte mult. Acesta este motivul pentru care cercetătorii caută soluții alternative pentru înlocuirea acestui material, în special a celui folosit pentru produsele de unică folosință.
Oamenii de știință au descoperit o modalitate de a produce plastic din proteine vegetale abundente și durabile care are la bază un polimer sintetic pe bază de plante a cărui compoziție este foarte asemănătoare cu cea a… mătăsii de păianjen, dar care nu provine de fapt de la artropodele cu opt picioare.
Foto: Pexels.com