Curiozități despre Qatar. Cât de lungă este linia de coastă a Qatarului?

17.11.2022
Curiozități despre Qatar. Cât de lungă este linia de coastă a Qatarului?

Qatar este una dintre cele mai interesante țări din lume. Foarte mulți turiști vizitează acest stat arab care oferă multiple oportunități de distracție, cu toate că cea mai mare parte a sa este un deșert. Totuși, Qatar este recunoscut ca un stat care nu respectă deloc drepturile omului. Redactorii shtiu.ro vă prezintă în rândurile de mai jos mai multe curiozități despre Qatar.

Lucruri mai puțin știute despre Qatar

1. Qatar este a doua cea mai plată țară din lume. Cel mai înalt punct al acestui stat arab are aproximativ 103 metri. În ultimii 400 de ani, Qatar s-a înălțat cu circa 2 metri, ca urmare a mișcărilor geologice.

2. Aeroportul Internațional Hamad este cel mai bun aeroport din lume. Aici se găsește cea mai lungă pistă pentru avioane din Asia de Vest, măsurând aproximativ 5 kilometri. Totodată, compania aeriană Qatar Airways este una dintre cele mai luxoase din lume.

3. Khor Al Adaid este unul dintre puținele locuri din lume unde marea se întâlnește cu deșertul. Dunele de nisip ale deșertului sunt întotdeauna uluitoare, dar Khor Al Adaid, sau Marea Interioară, este foarte specială. Zona a fost declarată rezervație naturală în 2007.

4. Qatar are o linie de coastă lungă de 563 de kilometri. Țara este de fapt o peninsulă, ceea ce înseamnă că este înconjurată de apă pe majoritatea părților sale și de aceea are o coastă atât de lungă.

5. Orașul Doha are cea mai lungă pistă de biciclete continuă din lume. Aceasta a fost finalizată în anul 2020, trece prin 18 pasaje subterane și are o lungime de 33 de kilometri, intrând direct în Cartea Recordurilor.

6. Qatar este a doua cea mai sigură țară din lume. Potrivit datelor oficiale, rata criminalității este de doar 14,03 puncte din 100, imediat după Abu Dhabi, care are 11,72 puncte.

7. În Qatar există trei bărbați la o femeie. Conform datelor oficiale, există aproximativ 811.600 de femei la o populație de circa 2.846.118. De fapt, Qatarul are cel mai mare raport bărbați/femei din lume. Doar 15% din populația țării sunt localnici, restul venind aici datorită condițiilor excelente de viață și a lipsei taxelor.

8. În Qatar există cel mai lung puț de petrol din lume. Qatar, la fel ca multe alte țări din regiunea Golfului, s-a orientat către petrol, forând primul puț în 1939 și exportând țiței încă din 1949. Mai multe zăcăminte au fost descoperite în 1960 și din nou în 1970. Petrolul este acum o mare parte din economie, iar Qatarul deține chiar cel mai lung puț de petrol forat din lume, în jur de 12 kilometri.

9. Qatar este cea mai bogată țară din lume. Conform estimărilor Fondului Monetar Internațional pentru 2020, produsul intern brut (PIB) al Qatarului pe cap de locuitor este de 138.910 USD. O mare parte din această bogăție provine din petrol și gaze naturale, care reprezintă mai mult de 60% din PIB. Qatar stă foarte bine și la capitolul industrie aeriană și turism. Cei care locuiesc în Qatar nu plătesc taxe și impozite, dar se bucură de servicii de sănătate și educație gratuite.

10. Familia regală a Qatarului este la putere din 1868. Casa lui Thani se află la conducerea țării, după încheierea războiului Qatar-Bahraini. Actualul emir este Tamim bin Hamad Al Thani, care domnește din 2013, potrivit timeoutdoha.com.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot