Curiozități despre sateliți. Cu ce viteză se deplasează și la ce folosesc sateliții?
Satelitul este un corp ceresc care se rotește în jurul altui corp ceresc, însoțindu-I in cursul mișcării lui de revoluție. Există două tipuri de sateliți: naturali (așa cum este Luna pentru Terra) și artificiali (corpuri metalice de forme diverse, prevăzut cu aparataj, lansat de oameni în spațiul interplanetar cu ajutorul unei rachete și care apoi se rotește în jurul Pământului fără a mai avea nevoie de propulsie). Sateliții sunt indispensabili tehnologiei zilelor noastre. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de curiozități despre sateliți.
Curiozități despre sateliți
Sateliții călătoresc cu 181.000 de kilometri pe oră și sunt atrași de forța gravitațională. Asta înseamnă că într-o anumită zi, sateliții pot parcurge întreaga circumferință a Pământului de aproximativ 14 ori.
Sateliții sunt proiectați pentru a rezista conditiilor dure din spatiul extraterestru. Se întalnesc acolo atât temperaturi foarte ridicate, cât și foarte scăzute, în funcție de poziția față de Soare.
Există peste 2.500 de sateliți pe orbită în jurul Pământului. De-a lungul timpului, peste 6.500 de sateliți au fost trimiși pe orbită (în octombrie 2010).
Pe lângă faptul că sunt folosiți pentru apărare și informații, imaginile captate din satelit au multe utilizări inovatoare în sectoarele de mediu, economic, divertisment și umanitar.
Există mai multe tipuri de sateliți printre care amintim sateliți civili, sateliți militari, sateliți de comunicații, sateliți de navigație, sateliți meteorologici și sateliți de cercetare.
Primul satelit arteficial a fost lansat de URSS în luna octombrie a anului 1957. Acesta a efectuat 1410 rotații în jurul Terrei, timp de 94 de zile. Ulterior, acesta a intrat în atmosfera terestră și s-a dezintegrat prin ardere.
În anul 2009, doi sateliți de comunicații, unul american și unul rusesc, s-au ciocnit în spațiu.
Stația Spațială Internațională (ISS) este cel mai mare satelit artificial care orbitează în prezent Pământul.
Unul din sateliţii lui Jupiter are o dimensiune comparabilă cu a Lunii.
Al doilea satelit artificial, Sputnik-2, lansat la 3 noiembrie 1957, cântărea 508,3 kg şi a avut un pasager: căţeluşa Laika. Laika, numită inițial Kudreavka, a devenit primul animal lansat în spațiu și prima ființă decedată în afara Pământului.
Foto: Depositphotos.com