Șerpii sunt unele dintre cele mai înfricoșătoare animale de pe planetă. Aceste reptile fără picioare și cu sângele rece, pot fi veninoși, dar și inofensivi. Cei mai mulți oameni aleg să se ferească de aceste târâtoare, însă sunt și persoane cărora le place compania lor. Ba mai mult, sunt indivizi / individe care au ales să aibă șarpele ca animal de companie.
Curiozități despre șerpi
Șerpii fac parte din ordinul Squamata, un ordin din clasa reptilelor, care cuprinde aproximativ 8.000 de specii, adică 4.750 de șopârle, circa 3.000 șerpi și 160 Amphisbaenia (viermi subterani tropicali). Redactorii shtiu.ro vă prezintă mai jos câteva lucruri mai puțin știute despre șerpi.
Șerpii există pe Pământ încă de pe vremea dinozaurilor, acum 140-160 de milioane de ani în urmă.
Cele mai multe specii de șerpi au un singur plămân, cel drept, în timp ce cel stâng este foarte redus, nemaiavând niciun rol, sau chiar absent.
Șerpii au sângele rece, iar la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius corpul lor intră în hibernare, nemaifuncționând cum trebuie.
Potrivit datelor oficiale, pe Pământ există 3.460 de specii de șerpi. Dintre aceștia 600 sunt veninoși, iar 200 reprezintă un adevărat pericol pentru oameni. Conform datelor oficiale, în fiecare an, aproximativ 90.000 de oameni sunt uciși de șerpii veninoși.
Toată lumea știe că șerpii nu au picioare, însă la boa si la pitoni, au rămas niște rudimente, fiind observate vestigiile picioarelor din spate, sub forma unor „pinteni” asezati de o parte si de alta a cloacei.
Pe lângă faptul că nu au picioare, șerpii nu au nici ploape sau urechi externe, iar corpul este alungit și acoperit cu solzi.
Capul tăiat al unui șarpe este capabil să muște, acesta inoculând mari cantități de venin.
Masculii au două organe genitale, două hemipenisuri, însă nu le pot folosi pe amândouă în același timp, fiindcă femela are o singură cloacă.
Cel mai mare șarpe din lume este anaconda, care poate ajunge până la o lungime de 11 metri, iar de cealaltă parte cel mai cel mai mic șarpe din lume este șarpele orb Brahminy (Ramphotyphlops braminus), care măsoară între 4 și 6 centimetri.
Toți șerpii sunt carnivori, nu există vreunul care să fie ierbivor. Aceștia consumă de la șoareci, păsări, amfibieni, pești, moluște până la ouă. Șerpii nu mestecă hrana și nici nu o rup în bucăți, o înghit întreagă.
În lume, există cinci specii, cu specimene care pot ajunge la 1,2 m lungime ce pot sări în aer aproximativ 100 de metri. Aceștia sunt numiți șerpi zburători.
Mangusta este imună la veninul șerpilor.
Pe insula Queimada Grande trăiesc cei mai mulți șerpi din lume. Aceasta are o suprafață de 430.000 de metri pătrați și se spune că are un șarpe pe metru pătrat. Locația a mai fost denumită insula cobrelor.
Sunt puține zonele pe Terra unde nu trăiesc șerpi, dar asta nu înseamnă că nu există. Singurele țări europene în care nu se găsesc șerpi sălbatici sunt Irlanda, Islanda, Monaco și Vatican.
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot