Curiozități despre Ștefan cel Mare. Cât era de înalt și cum a ajuns sabia sa la Istanbul?

08.07.2024
Curiozități despre Ștefan cel Mare. Cât era de înalt și cum a ajuns sabia sa la Istanbul?

Ștefan Cel Mare, domnitorul care a condus Moldova între 1457 și 1504, este unul dintre cele mai influente personaje din istoria poporului român. Despre Ștefan cel Mare s-au scris multe, iar cele mai de preț informații le găsim în diferite surse istorice. Site-ul shtiu.ro a extras cele mai interesante curiozități despre domnitorul moldovean.

Curiozități despre Ștefan cel Mare

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare, a fost domnitorul Moldovei între anii 1457 și 1504. Aceasta reprezintă cea mai îndelungată domnie din epoca medievală din Țările Române.

În cei 47 de ani de domnie, Ştefan cel Mare a purtat 42 de războaie, aproape un război pe an și a fost învins de cinci ori.

Ştefan cel Mare a avut cel puţin trei soţii şi şapte copii. Dintre copiii nelegitimi, Ștefan cel Mare l-a recunoscut doar pe Petru Rareș. Acesta era un cuceritor, deși înălțimea nu-l ajuta în acest sens.

Voievodul ar fi avut o înălţime în jurul a 150 cm, ipoteză confirmată de cronicarul Ion Neculce în opera „O samă de cuvinte”. Ca o comparație, actorul Danny Devito măsoară 147 de cm.

Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare, un exponat de 1,25 metri păstrat în condiții excelente, pe malul Bosforului? Se pare că arma celui care a domnit timp de 47 de ani a fost făcută cadou de fiul voievodului în încercarea acestuia de a apropia relațiile cu Înalta Poartă.

Vlad Țepeș a fost văr direct cu Ștefan cel Mare. Mama domnitorului român era fiica lui Alexandru cel Bun, femeie de rang înalt din familia Muşatinilor.

Ștefan cel Mare nu a fost înmormântat cu sicriu. Voievodul a fost înhumat modest, fără sicriu, fiind învelit doar într-o mantie domnească. Nu se cunoaște motivul acestei înhumări.

Ștefan cel Mare a fost un mare consumator de vinuri. Se spune că avea o pivniță specială pentru vinurile sale, unde erau păstrate vinurile de calitate.

Domnitorul era, cum altfel, pasionat de vânătoare. Cel mai mult îl provoca vânătoarea de mistreți.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot