Curiozități despre Ștefan cel Mare. Cât era de înalt și cum a ajuns sabia sa la Istanbul?

de: Claudiu Petrișor
08 07. 2024
stefan_cel_Mare_mama
Mama lui Stefan cel Mare

Ștefan Cel Mare, domnitorul care a condus Moldova între 1457 și 1504, este unul dintre cele mai influente personaje din istoria poporului român. Despre Ștefan cel Mare s-au scris multe, iar cele mai de preț informații le găsim în diferite surse istorice. Site-ul shtiu.ro a extras cele mai interesante curiozități despre domnitorul moldovean.

Curiozități despre Ștefan cel Mare

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare, a fost domnitorul Moldovei între anii 1457 și 1504. Aceasta reprezintă cea mai îndelungată domnie din epoca medievală din Țările Române.

În cei 47 de ani de domnie, Ştefan cel Mare a purtat 42 de războaie, aproape un război pe an și a fost învins de cinci ori.

Ştefan cel Mare a avut cel puţin trei soţii şi şapte copii. Dintre copiii nelegitimi, Ștefan cel Mare l-a recunoscut doar pe Petru Rareș. Acesta era un cuceritor, deși înălțimea nu-l ajuta în acest sens.

Voievodul ar fi avut o înălţime în jurul a 150 cm, ipoteză confirmată de cronicarul Ion Neculce în opera „O samă de cuvinte”. Ca o comparație, actorul Danny Devito măsoară 147 de cm.

Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare, un exponat de 1,25 metri păstrat în condiții excelente, pe malul Bosforului? Se pare că arma celui care a domnit timp de 47 de ani a fost făcută cadou de fiul voievodului în încercarea acestuia de a apropia relațiile cu Înalta Poartă.

Vlad Țepeș a fost văr direct cu Ștefan cel Mare. Mama domnitorului român era fiica lui Alexandru cel Bun, femeie de rang înalt din familia Muşatinilor.

Ștefan cel Mare nu a fost înmormântat cu sicriu. Voievodul a fost înhumat modest, fără sicriu, fiind învelit doar într-o mantie domnească. Nu se cunoaște motivul acestei înhumări.

Ștefan cel Mare a fost un mare consumator de vinuri. Se spune că avea o pivniță specială pentru vinurile sale, unde erau păstrate vinurile de calitate.

Domnitorul era, cum altfel, pasionat de vânătoare. Cel mai mult îl provoca vânătoarea de mistreți.