Curiozități despre timp care ne pot încurca. Marilyn Monroe și Regina Elisabeta a II-a s-au născut în același an, iar Van Gogh ar fi putut bea o Coca Cola

10.05.2022
Curiozități despre timp care ne pot încurca. Marilyn Monroe și Regina Elisabeta a II-a s-au născut în același an, iar Van Gogh ar fi putut bea o Coca Cola

Tot ceea ce știm deja despre timp ar putea fi total diferit pentru mulți dintre noi. Această noțiune abstractă a fost inventată de om pentru a-și putea organiza activitățile de zi cu zi. Încă din cele mai vechi vremuri, omul a observat și reținut fenomene cu caracter repetitiv și a încercat să își trăiască viața după aceste tipare.

Modul în care un ceas măsoară timpul și modul în care îl percepem sunt destul de diferite. Pe măsură ce îmbătrânim, de multe ori se poate simți că timpul trece din ce în ce mai repede. Această accelerare a timpului subiectiv cu vârsta este bine documentată de psihologi, dar nu există un consens asupra cauzei.

Percepția timpului ridică o serie de puzzle-uri interesante, inclusiv ce înseamnă să spunem că percepem timpul.

Curiozități ciudate despre timp

Coca-Cola este cu doar 25 de ani mai tânără decât Italia. Cea mai veche versiune de Coca-Cola a fost brevetată în 1885 și a debutat în 1886. Între timp, Italia a devenit o țară unificată în 1861, scrie Buzz Feed.

Înainte de acel moment, țara fusese fie o colecție de state, fie parte a diferitelor imperii. Cel mai recent, înainte de reunificare, părți din Italia au fost sub stăpânirea Imperiului Francez al lui Napoleon. Reunificarea din anul 1861 a făcut din Italia un regat. Acesta a devenit republică în 1946 după cel de-al Doilea Război Mondial. Actuala sa constituție a fost adoptată în anul 1948.

Vincent van Gogh ar fi putut savura o Cola. Van Gogh a murit în 1890 , la vârsta de 37 de ani, iar multe dintre cele mai faimoase picturi ale sale au fost finalizate în ultimii doi ani. Așa că ar fi fost posibil să fi sorbit o Cola în timp ce picta „Noapte înstelată”.

Apropo de „Noaptea înstelată”: Nintendo, compania, este la fel de veche ca tabloul. Nintendo a fost fondată în 1889 ! Inițial a fost o companie de cărți de joc și a făcut diverse tipuri de pachete de cărți de joc până la începutul anilor 1960, când au început să facă și jocuri. „Noaptea înstelată” a fost pictată în 1889, cu un an înainte de moartea lui Vincent van Gogh.

Turnul Eiffel a fost inaugurat în același an în care a fost fondată Nintendo. Turnul Eiffel a fost inaugurat pentru Târgul Mondial din 1889 ! Așa că este la fel de vechi ca cele două companii, Coca-Cola și Nintendo, deși pare că a fost acolo pentru totdeauna.

Salvador Dalí era în viață când Michael Jackson a lansat hit-ul Bad. Bad a fost lansat în 1987. Deși ne gândim mai mult la Dalí ca la un artist din anii 1930 și 1940, când a creat multe dintre cele mai faimoase lucrări ale sale, el a trăit o viață destul de lungă și a murit la vârsta de 84 de ani în 1989. Așa că este este foarte posibil ca Dalí să fi auzit „Smooth Criminal” înainte de a muri.

Marilyn Monroe și Regina Elisabeta a II-a s-au născut în același an. Marilyn Monroe, pe numele său real Norma Jeane Mortenson, s-a născut la 1 iunie 1926. Regina Elisabeta s-a născut pe 21 aprilie 1926. Am putea să ne gândim la ele ca fiind din epoci diferite din moment ce Monroe a murit atât de tânără.

Spania era încă o dictatură fascistă în anul în care a fost fondată Microsoft. Mulți americani tind să se gândească la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial ca la sfârșitul fascismului în Europa (cel mai probabil din cauza separării geografice), dar Spania a rămas sub regimul francist până în 1975 (anul în care a fost fondată compania Microsoft), când a trecut la democrație. Partidul FET y de las JONS avea să încerce mai târziu să se distanțeze de fascism după 1945, dar multe elemente ale unui regim fascist au rămas pentru cele trei decenii care au urmat.

Cleopatra a trăit mai aproape de vremurile noastre decât de construcția Marii Piramide de la Giza. Cleopatra a murit cu ceva mai mult de 2.000 de ani în urmă, în 30 î.Hr., în timp ce Marea Piramidă din Giza a fost finalizată în jurul anului 2560 î.Hr. Deci cea mai mare dintre piramide avea deja peste 2.500 de ani când Cleopatra s-a născut!

Marea Piramidă era mai veche pentru romani decât sunt romanii pentru noi. Imperiul Roman a fost înființat în jurul anului 27 î.Hr., ceea ce înseamnă că romanii imperiali priveau piramidele în același mod în care privim înapoi la imperiul lor: ca ceva din timpurile străvechi.

Al 10-lea președinte al Statelor Unite are un nepot care trăiește astăzi. John Tyler, al 10-lea POTUS, a avut un fiu, Lyon Tyler, la vârsta de 63 de ani. Lyon a continuat să aibă copii și la sfârșitul vieții, inclusiv pe Harrison Tyler, care trăiește astăzi. Harrison are în prezent 93 de ani.

Universitatea Oxford este mai veche decât civilizația aztecă. Școala a început să predea într-o anumită formă încă din anul 1096. După majoritatea relatărilor, aztecii nu și-au început civilizația decât la începutul secolului al XIII-lea.

Universitatea Harvard a fost fondată înainte ca Isaac Newton să-și publice legile mișcării și gravitației. Deși nu este la fel de veche ca Oxford, Harvard este încă o universitate veche. A fost fondată în 1636 , cu aproape 50 de ani înainte ca Isaac Newton să-și publice Principia Mathematica în 1687, care a subliniat legile sale de mișcare și legea gravitației universale.

În plus, Newton și-a subliniat ideea de calcul cam în aceeași perioadă, ceea ce înseamnă că Harvard nu ar fi predat calculul timp de mulți ani de la înființare… pentru că nu fusese încă descoperit.

Când a apărut primul film Star Wars, Franța încă executa oameni cu ghilotină. Execuția finală cu ghilotină în Franța a avut loc în 1977, când un bărbat pe nume Hamida Djandoubi a fost executat pentru torturarea și uciderea iubitei sale. Acela a fost în același an în care primul film Star Wars a apărut în cinematografe.

Imperiul Otoman încă mai exista când a fost fondată Paramount Studios. Imperiul Otoman a fost fondat în jurul anului 1300, dar a durat până în 1922. Paramount a fost fondată cu 10 ani mai devreme, în 1912.

Pluto nu a ajuns să termine nici măcar o orbită în jurul Soarelui între momentul în care a fost descoperit și momentul în care a fost declasificat ca planetă. Pluto a fost descoperit datorită unui observator din Flagstaff, Arizona, în 1930.

A fost retrogradat în 2006. Datorită distanței sale de Soare, Pluto are nevoie de 248 de ani pământești pentru a orbita Soarele doar o singură dată. Asta înseamnă că nici măcar nu a ajuns la jumătatea drumului în timpul în care a fost numită planetă.

Foto: Depositphotos.com & Vanity Fair

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot