Îmbinând vechea și noua Europă într-una singură, Ungaria este cunoscută atât pentru măreția sa istorică, cât și pentru caracterul sclipitor al epocii comuniste. Cu o capitală din ce în ce mai la modă și un peisaj rural nedescoperit de turiști, țara fără ieșire la mare din Europa Centrală este o destinație intrigantă.
Budapesta este absolut minunată. Străbătută de fluviul Dunărea, Budapesta devine rapid unul dintre cele mai căutate city break-uri din Europa. Are un aspect modern și istoric, cu baruri în ruine în stil eclectic, mâncăruri fantastice și o colecție grozavă de baruri și cafenele drăguțe. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serue de curiozități despre Ungaria:
Curiozități despre Ungaria
În Ungaria nu ciocnești paharele sau halbele de bere. Potrivit legendei, la Revoluția maghiară din 1848, 13 generali maghiari au fost executați, iar austriecii ciocneau paharele de bere după fiecare execuție. După aceasta, ungurii au jurat că nu vor mai ciocni paharele de bere timp de 150 de ani. Timpul a trecut, dar în Ungaria se păstrează încă acest jurământ.
Se spune că limba maghiară este cel mai greu de învățat și asta ar putea fi adevărat, mai ales în Europa, deoarece nu există altă limbă care să fie asemănătoare. Motivul principal este că limba provine din stepa Asiei Centrale și din strămoșii triburilor maghiare care au fondat Ungaria.
În anul 1988, cu puțin timp înainte de căderea comunismului în 1989, Mc Donald’s a devenit primul restaurant fast-food străin care a fost înființat în Ungaria. Totuși, nu a fost primul restaurant fast-food din țară pentru că exista și un lanț local de fast-food numit City Grill și altul numit Paprika.
Ungaria a fost fondată în 895, ceea ce înseamnă că este una dintre cele mai vechi țări din Europa, mai veche decât țări precum Franța și Germania.
Ungurii au intrat în Europa călare și astăzi se pot vedea cowboy-ii în câmpiile Pusztei.
În Ungaria există peste 1500 de stațiuni balneare, dar capitala ia premiul când vine vorba de numărul de izvoare termale. Nu e de mirare că, de mii de ani, oamenii vin la Budapesta pentru a se bucura de apele vindecătoare.
Nu-ți poți numi copilul decât dacă este aprobat de guvern. Există o listă de nume preaprobate pe care cetățenii Ungariei le pot da copilului lor, dar dacă doresc un nume care nu se află pe listă, trebuie să depună o cerere.
După cum am menționat, limba maghiară este cu adevărat unică și nu seamănă deloc cu celelalte limbi europene. Există 44 de litere în alfabetul maghiar.
Ungaria are cel mai mare TVA din lume, 27%.
Ungaria s-a opus regimului sovietic în timpul Războiului Rece, de exemplu, Revoluția maghiară din 1956. Cu toate acestea, a rămas o țară comunistă până în 1989 când și-a redeschis în sfârșit granița cu Europa de Vest.
Cubul Rubik este inventat de un ungur pe nume Ernő Rubik. Alte invenții notabile din Ungaria includ pixul, holografia, camera termografică, computerul digital și primul elicopter funcțional.
Ungaria este o țară fără ieșire la mare, dar găzduiește cel mai mare lac din Europa Centrală, iar în timpul verii, se poate face plajă la malul Lacului Balaton.
Franța, Spania și Italia ar putea fi mai faimoase pentru vinurile lor în general, dar în Tokaj, există ceva special. Tokaji Aszu este cunoscut și ca regele vinurilor. Aici se poate vizita prima regiune viticolă oficială din lume.
Gulașul este un fel de mâncare maghiară de renume mondial, dar adevăratul său gust nu se găsește decât în Ungaria.
Ungurii au câștigat medalii de aur la toate Jocurile Olimpice la care au concurat. Au peste 465 de medalii olimpice.
Nivelul de alfabetizare al populației totale este de 99%.
Se spune că Palinka, băutura națională, vindecă toate bolile.
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot