Fizica este știința care poate explica toate fenomenele naturale. Cu ajutorul ei, oamenii de știință încearcă să descifreze tainele Universului și ale forțelor din natură. Fizica poate răspunde la toate întrebările care încep cu adverbul „cum”, într-o lume care este fascinată mai mult de „de ce”. Cu alte cuvinte, fizica studiază materia și comportamentul ei și ne oferă răspunsuri precise și logice.
Curiozități din fizică
Fizică a fost recunoscută ca o știință independentă abia în secolul al XIX-lea. Cuvântul provine din termenul grecesc „physikḗ”, care înseamnă „știința naturii”. Originea acestei discipline se trage din astronomie, matematică și filozofie încă din anul 3.000 î.Hr.
Soarele nu își schimbă culoarea în timpul apusului. Acesta se vede așa doar pentru că lungimile de undă ale Soarelui reacționează când întâlnește atmosfera Pământului.
Apa încetinește lumina. Fiecare moleculă de apă are propria tensiune de suprafață, ceea ce duce la distorsionarea imaginii. De aceea fața unei persoane arată precum o caricatură, privită în spatele unui pahar cu apă.
Sunetul creează căldură. Oamenii de știință au observat că undele transportă o energie minimă, care însă nu este vizibilă cu ochiul liber.
Timpul trece mai repede în partea de sus a unei clădiri decât în partea de jos. Conform teoriei relativității a lui Albert Einstein, cu cât un obiect este mai departe de suprafața Pământului, cu atât timpul trece mai repede.
Obiectele transparente sunt vizibile deoarece reflectă lumina. Acesta este motivul pentru care putem vedea sticla și gheața.
O persoană nu se poate scufunda în Marea Moartă. Aceasta are o densitate foarte mare din cauza conținutului ridicat de sare, ceea ce face imposibil ca un corp uman să se scufunde.
Oamenii morți plutesc din cauza gazelor. Când o persoană se îneacă, plămânii i se umplu cu apă, ceea ce o face să se scufunde. Ulterior, aceștia plutesc fiindcă organismul eliberează gaze atunci când moare, făcându-i să fie mai ușori decât apa.
Telefoanele cu touch (smartphone-urile) nu detectează anumite materiale din cauza încărcării electrice. Un smartphone obișnuit nu ar detecta atingerile de la unghii, cauciuc sau anumite țesături, deoarece le lipsesc ionii necesari pentru interacțiune.
Inerția te împiedică să cazi dintr-un rollercoaster.
Oamenii de știință cred că pot exista universuri paralele.
Dacă călătoriți mai repede decât viteza luminii, veți îmbătrâni mai greu. Dacă mergi în spațiul cosmic și te deplasezi cu viteza luminii, la întoarcerea pe Pământ ai putea observa că pentru tine au trecut doar câteva zile în timp ce pentru cei rămași acasă timpul a trecut mai repede.
Vântul are umbră. Se spune că nu poți vedea vântul, ci doar îl simți. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat. Vântul are umbră, însă aceasta nu poate fi văzută cu ochiul liber, ci cu ajutorul unui aparat special.
Sunetul este vizibil. De fiecare dată când poți observa o vibrație, aceea este un sunet.
Familia regală a României a avut un impact semnificativ asupra istoriei țării, iar membrii săi sunt subiectul multor povești fascinante. Siteul shtiu.ro îți prezintă șapte lucruri mai... citește tot
Pe măsură ce mai mulți jucători trec la platformele mobile, conexiunile stabile și internetul de mare viteză au devenit o necesitate. Acest articol explorează modul în care 5G modelează... citește tot
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot