Ce s-ar întâmpla dacă o bombă nucleară ar lovi România?

23.08.2018
Ce s-ar întâmpla dacă o bombă nucleară ar lovi România?

România nu a fost niciodată o mare putere militară. Fiind o țară mică, România nu are dușmani în regiune. Este puțin probabil ca vreodată statul nostru să fie victima unui atac nuclear. Și totuși, ce s-ar întâmpla dacă o bombă nucleară ar lovi România?

O bombă nucleară în România?

Pe Internet există mai multe siteuri care simulează prezența unei eventuale bombe nuclare. De exemplu, site-ul Nukemap permite oricui să arunce o bombă oriunde dorește. „Atacatorul” poate selecta fără probleme genul de bombă nucleară pe care o dorește.

Putem folosi propria bombă nucleară…virtual, evident

Redactorii Shtiu.ro au ales ca locație pentru bombă Capitala României, București. Conform nuclearsecrecy.com o bombă teroristă (100 t) ar distruge doar centrul Capitalei României, pe o rază de aproximativ 30 de metri.

La polul opus, o bombă rusească de tipul Tsar Bomba (100 Mt), cea mai mare bombă creată vreodată, ar rade de pe suprafața Pământului atât Bucureștiul, dar și mai multe orașe din apropiere, cum ar fi Otopeni, Ploiești, Buzău, Urziceni, Alexandria sau Giurgiu.

Totuși, pe lângă zeci sau sute de mii de morți, milioane de oameni ar putea fi afectați atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Radiaţiile rezultate în urma exploziei la sol a unei bombe cu hidrogen de 100 de megatone ar ajunge până în Croația, Italia sau chiar Germania. Acest aspect depinde foarte mult de direcția vântului din momentul detonării.

Bomba Bucuresti

Care sunt țările dotate cu arme nucleare?

Singurele state cunoscute că au detonat experimental, sau nu, asemenea dispozitive sunt Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Franța, China, India, și Pakistan. Aceste țări sunt declarate puteri nucleare (împreună cu Rusia, moștenind armamentele Uniunii Sovietice). Totodată, alte state variate pot deține arme nucleare. Acestea fie nu au recunoscut acest lucru în public, fie altele recunosc posesia lor neverificată, așa cum este cazul Coreei de Nord.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot