De câte ori poți lua amendă, într-un an, dacă nu ai vinietă?

09.02.2021
De câte ori poți lua amendă, într-un an, dacă nu ai vinietă?

Toate autovehiculele care circulă pe străzile din România trebuie să plătească taxa de vinietă. Aceasta este o taxă de drum și mai este cunoscută sub numele de rovinietă. Amenzile pentru neachitarea ei variază în funcție de autoturismul condus.

„Potrivit legilor în vigoare, un șofer care este prins pe drumurile publice cu autovehicolul și nu a achitat vinieta poate fi amendat de maxim 12 ori, într-un an, adică o dată pe lună”, a explicat pentru shtiu.ro un polițist de la Brigada Rutieră Ilfov.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a instalat camere peste tot prin țară, pentru a prinde conducătorii auto fără vinietă.

Cât este amenda pentru rovinietă?

Șoferii pot verifica dacă vinieta lor a expirat la următoarele portaluri: www.cnadnr.ro (secţiunea Verificare Rovinieta) şi www.erovinieta.ro.

Dacă un conducător auto este surprins de camerele video pe drumurile publice și nu are vinieta plătită va fi amendat conform legislației în vigoare. În funcție de tonajul autovehicolului sancțiunea pecuniară variază între 250 și 4.500 de lei.

Amenzi pentru neplata vinietei în funcție de autotovehicul:

Cât costă o vinietă?

O vinietă are prețuri diferite, în funcție de perioada de valabilitate. Astfel, un șofer poate achiziționa una pentru 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni. Mai jos puteți consulta tabelul cu prețurile vinietelor.

Perioadă (zile) Lei Euro
7 14 3
30 32,67 7
90 60,66 13
12 luni 130,66 28

Unde poți să plătești vinieta?

Potrivit legislației în vigoare, termenul de prescriere a amenzilor pentru neplata vinietelor este de 4 luni, din momentul în care ai fost surprins de camerele de filmat sau oprit de polițist.

Șoferii care au fost prinși pot plăti amenzile la trezoreriile din județul unde au autovehicolul înmatriculat (sau sectorul, în cazul în care ești din București) sau pe internet, pe site-ul ghișeul.ro.

Foto: Pexels

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot