De ce a fost ucisă Împărăteasa Sisi?

29.07.2024
De ce a fost ucisă Împărăteasa Sisi?

Una dintre cele mai marcante femei din Europa ultimilor 200 de ani a fost, cu siguranță, Elisabeta, împărăteasa Austriei, cunoscută sub denumirea de Sisi. Aceasta a fost soția împăratului Franz Joseph al Austriei și, deși era iubită de mulți dintre supușii săi, a sfârșit tragic la doar 60 de ani.

Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută mai ales sub numele Sisi, s-a căsătorit în 1854 la Viena cu Franz Joseph al Austriei la o vârstă extrem de fragedă: 16 ani. Din căsnicia celor doi s-au născut patru copii, inclusiv Rudolf, cel care avea misiunea să devină viitorul prinț al Austriei.

Sisi, îndrăgostită iremediabil de Ungaria

Din pricina protocoalelor regale, Împărateasa Elisabeta a Austro-Ungariei a început să plece de la Curte și să călătorească tot mai mult timp prin Europa. Împărăteasa Sisi a luptat pentru Ungaria și pentru libertatea acestei țări. În mod surprinzător pentru o împărăteasă, Elisabeta credea în republică, considerând-o mai bună decât imperiul. Se pare că dragostea pentru Ungaria provenea de la profesorul ei de istorie de origine maghiară, care a jucat un rol foarte important în opiniile politice ale împărătesei.

Împărăteasa Sisi, înjunghiată mortal

Pe data de 10 septembrie 1890, Sissi și însoțitoarea ei, Contesa Irma Sztáray de Sztára et Nagymihály se alfau la Geneva. Acestea au părăsit hotelul Beau-Rivage și au luat-o pe jos, pe malul lacului Geneva, îndreptându-se spre port, pentru a se urca la bordul vaporului Genève cu direcția Montreux.

Anarhistul italian Luigi Lucheni voia să-l ucidă pe prințul de Orleans, care nu a mai sosit la Geneva. Astfel, și-a schimbat imediat planurile și a ales-o pe Împărăteasă. Luigi Lucheni a urmărit-o, s-a prefăcut că se împiedică și a înjunghiat-o tocmai când se pregătea să urce împreună cu doamna sa de onoare, contesa unguroaică Irma Sztaray, pe vaporul spre Montreux. Lovitura a fost atât de discret aplicată, încât inițial nici Împărateasa Elisabeta a Austro-Ungariei nu a simțit că ar fi fost înjunghiată. Arma atacului? O pilă triunghiulară.

„Sunt anarhist prin convingeri… Am venit la Geneva să ucid un suveran, cu scopul de a da un exemplu celor care suferă și celor care nu fac nimic pentru a-și îmbunătăți poziția socială. Nu conta pentru mine cine era suveranul pe care-l ucid. Nu am lovit o femeie, ci o împărăteasă; aveam în minte Coroana”, avea să povestească ulterior Luigi Lucheni.

Împărăteasa Sisi a fost ajutată să meargă pe jos până la navă. Atunci, Sztaray, care până în acel moment o ținea strâns de braț pe Împărăteasă, i-a dat drumul, iar Sissi și-a pierdut imediat În cunoștința. Sztaray a chemat un doctor, dar cum nu se afla niciunul la bordul navei, a intervenit una dintre pasagere care era infirmieră. Sissi a fost readusă la hotel, dar doctorii au ajuns prea târziu și Împărăteasa a murit.

Ulterior, medicii au explicat faptul că Sisia fost în stare să mai meargă până la vapor doar datorită corsetului foarte strâns care a încetinit hemorargia. Pila perforase un plămân și inima.

Trupul lui Sisi a fost pus într-un sicriu elaborat, din plumb și bronz, și trimis înapoi la Viena cu trenul. Pe sicriu au fost inscripționate cuvintele „Elisabeta, Împărăteasă a Austriei”; ungurii s-au simțit foarte ofensați, mai ales având în vedere apropierea dintre Sissi și Ungaria, astfel că au fost adăugate apoi cuvintele „Regină a Ungariei”.

Luigi Lucheni a primit închisoarea pe viață și s-a sinucis în 1910, la 20 de ani de la atacul care a schimbat soarta familiilor regale ale Europei.

Luigi Lucheni
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot