De ce a invadat Napoleon Rusia?
Una dintre cele mai marcante personalități ale istoriei europene a fost, cu siguranță, Napoleon Bonaparte. Acțiunile sale au influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea. Acesta a fost un lider înnăscut și una dintre cele mai importante decizii ale sale a fost invadarea Rusiei în anul 1812.
Napoleon Bonaparte a invadat Rusia în 1812 în cadrul campaniei cunoscute sub numele de Campania din Rusia sau Războiul celei de-a Șasea Coaliții. Relațiile dintre Franța și Imperiul Rus s-au deteriorat între 1811 și 1812 din cauza nerespectării de către țar a acordurilor Tratatului de la Tilsit și a Sistemului continental impus de Napoleon I.
„Istoria este o minciună pe care nimeni nu o contestă” (Napoleon)
Împăratul Rusiei, Alexandru I, a refuzat să respecte embargoul impus de Napoleon împotriva comerțului cu Marea Britanie. Napoleon a impus o blocadă continentală împotriva Marii Britanii, încercând să izoleze economia britanică și să slăbească puterea militară a acestuia. Cu toate acestea, Rusia a încălcat blocada și a continuat să facă afaceri cu britanicii, ceea ce a stârnit nemulțumirea lui Napoleon.
La bază a stat și dorința de expansiune a lui Napoleon. Liderul francez avea ambiții de expansiune și de consolidare a influenței franceze în Europa. Prin controlul Rusiei, Napoleon ar fi putut consolida și extinde dominația sa în estul Europei.
Cum a început conflictul?
Primul răspuns al lui Napoleon a fost comasarea treptată de forțe la granița dintre Rusia și Ducatul Varșoviei, un satelit al Imperiului Francez. În acest context, Imperiul Rus decide să încheie un tratat de pace cu Imperiul Otoman, fapt ce îi permite să aducă mai multe trupe la granița de vest.
Invazia a început în iunie 1812, iar armata lui Napoleon a avansat rapid în teritoriul rus. Cu toate acestea, Rusia a adoptat o tactică de retragere strategică, folosind politica pământului pârjolit pentru a distruge resursele și a împiedica armata franceză să se aprovizioneze. Această tactică a culminat în Bătălia de la Borodino în septembrie 1812, care a fost una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului.
Napoleon a reușit să captureze Moscova, dar orașul a fost incendiat de ruși înainte de capturare. În consecință, Împăratul ordonă retragerea generală către Neman, armata franceză fiind constant urmărită de către cea rusă, refăcută între timp la baza de la Tarutino. Sute de mii de soldați ai Grande Armée cad prizonieri în mâinile cazacilor sau devin victime ale cumplitei ierni rusești, care nu iartă nici armata rusă.
După ce Napoleon reușește să scape din încercuirea rușilor în bătălia de la Berezina, ultimele unități decimate din ariergarda franceză traversează râul Neman pe 12 decembrie, punând astfel capăt campaniei din 1812. Aproximativ 1.000.000 de oameni au murit în acel conflict, 400.000 de ruși și 500.000 de francezi.
Campania din Rusia l-a costat tronul
În anul care a urmat, o nouă coaliție se formează împotriva Imperiului Francez, alcătuită din Imperiul Rus, Suedia, Marea Britanie și foștii aliați, Imperiul Austriac și Regatul Prusiei. Profitând de pierderile uriașe suferite de Marea Armată (în special la nivelul cavaleriei), dar și de superioritatea numerică a acestora, membrii coaliției, după o campanie care a durat doi ani, reușesc să ajungă la porțile Parisului și să forțeze abdicarea lui Napoleon. Un an mai târziu, în 1815, Napoleon revine pe tron însă numai pentru trei luni.
Vezi AICI trailerul filmului Napoleon!
Filmul „Napoleon” de Ridley Scott a intrat deja în cinematografele din România. Pelicula îi are în rolurile principale pe Joaquin Phoenix și Vanessa Kirby. Filmul prezintă ascensiunea la putere a împăratului, dar acordă o atenție majoră relației cu Josephine de Beauharnais, iubirea vieții lui. De-a lungul timpului, Ridley Scott a mai regizat filme ca „Gladiatorul”, „Alien” sau „Marțianul”.