De ce a plâns generalul Milea înainte să intre la Ceaușescu, la Revoluție?

de: Sorin Florea
14 07. 2021
ceausescu-c-1210x680
De ce a plans generalul Milea inainte sa intre la Ceausescu, la Revolutie?

Nicolae Ceaușescu (26 ianuarie 1918 – 25 decembrie 1989) a decis politica internă și externă a României timp de 24 de ani. Dictatorul și comunismul au dus populația în pragul sărăciei, iar în 1989 lucrurile au degenerat, oamenii ieșind în stradă și au declanșat Revoluția.

Adevărul a fost îngropat?

Despre Nicolae Ceaușescu s-a spus tot timpul că era un analfabet. Puțini sunt românii care știau în acele timpuri că Nicolae a făcut doar patru clase la școala din satul său natal, Scornicești, o localitate din județul Olt situată la 27 de km de Slatina. Vremurile ciudate și politica a făcut ca acesta să ajungă la vârful statului.

Politica internă dusă de Ceaușescu a dus populația în pragul sărăciei și de aici a fost un singur pas până la izbucnirea Revoluției. Oamenii au ieșit în stradă în capitală, iar în 21 decembrie 1989 au urmat o serie de confruntări cu forțele de stat. Bilanțul zilei a fost unul tragic: 49 de morți, 463 de răniți și 698 de arestări.

După căderea comunismului au fost făcute anchete peste anchete și comisii peste comisii, pentru a se afla cine a tras în populație. Cu toate acestea, adevărul parcă refuză să iasă la suprafață sau este îngropat intenționat.

Adunare în Piața Palatului în august 1968

De ce a plâns generalul Milea înainte să intre la Ceaușescu, la Revoluție?

În seara de 21 decembrie 1989, după ce lucrurile au degenerat în stradă, generalul Iulian Vlad, fostul șef al Securității, și generalul Vasile Milea, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1980 – 1985) şi ministru al Apărării Naţionale (1985 – 1989), au discutat despre arestarea lui Nicolae Ceaușescu.

Generalul Vasile Milea

Cu ceva timp înainte, cei doi au urcat în biroul liderului comunist și au observat că lucrurile erau grave, iar Ceaușescu insista să se tragă în populația care protestează. Înainte de acest moment generalul Iulian Vlad l-a văzut pe generalul Vasile Milea care a început să plângă, afirmând că nu mai poate psihic.

După ce s-a întors generalul Milea, am urcat împreună la etajul I, unde era statul major, vizavi de biroul lui Ceaușescu. Era foarte afectat, am ieșit pe culoar pe fotolii și a început să plângă și spunea că nu crede că sănătatea îi va mai îngădui, să spun soției și fetelor ce s-a întâmplat, că nu a fost pregătit să întâmpine așa ceva. Atunci i-am spus că nu putem lăsa lucrurile așa, că de fapt forța este în mâna lui și a mea. Eu stăpâneam lucrurile în sediu, iar el afară, dar el era foarte afectat. Era posibil să se evite vărsarea de sânge, Ceaușescu a rămas în sediu, ea a vrut sa plece, dar nu a plecat. A doua zi dimineața s-a convocat urgent o ședință.

În acea seară i-am propus lui Milea să-l arestăm pe Ceaușescu! Redau încă o dată: că de ceea ce se întâmpla în țară, ca să se pună capăt, numai dânsul și cu mine sunt în stare să rezolve problema. Dumneavoastră aveți forța de afară, iar eu în interior. Mi-a spus clar, dragul meu, nu pot, nu mai sunt în stare. Puteți pune bază pe ce spun sau nu, nu am cum să probez, a declarat generalul Iulian Vlad în cadrul unei anchete.

A doua zi a fost convocată o ședință de urgenţă a CC, în care Nicolae Ceaușescu l-a făcut praf pe generalul Vasile Milea pentru nerespectarea ordinelor. Drept urmare, Milea s-a împușcat în inimă cu pistolul unui subaltern.

Cum a murit Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au condus România timp de 24 de ani. Dictatori înrăiți, cei doi și-au văzut sfârșitul în decembrie 1989, când au fost executați. În momentul când a fost capturată, Elena Ceaușescu avea pe ea un palton care costa cât o Dacie.

Pe data de 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. Trei zile mai târziu, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați de acest tribunal, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.

Foto: Wikipedia.org și nicolae-ceausescu.yolasite.com