În istoria României sunt multe personaje care au impresionat prin atitudinea sau prin acțiunile lor. Dintre acestea se remarcă Badea Cârțan, pe numele de naștere Gheorghe Cârțan. Țăranul român a impresionat prin stăruința cu care a luptat pentru independența românilor din Transilvania, însă a devenit celebru în întreaga Europă pentru o altă activitate a sa.
Badea Cârțan s-a născut în 24 ianuarie 1849, la Cârțișoara, în județul Sibiu. Vremurile erau dificile, iar viața tânărului Cârțan a fost una plină de lipsuri. Cu toate acestea, el a fost intrigat de viața fraților săi români de peste munte, liberi de orice stăpânire străină, și a dorit să îi cunoască. Potrivit datelor istorice, în anul 1864 acesta a trecut cu turmele sale de oi ilegal granița dintre Imperiul Austro-Ungar și România.
Aici a întâlnit un bărbat pe nume Ion Cotigă, care l-a învățat pe Badea Cârțan să scrie și să citească, influențându-i astfel în mod decisiv viitorul. Trebuie precizat că Transilvania în acea perioadă aparținea Imperiului Austro-Ungar. Țăranul nostru a iubit cartea și istoria României și a înțeles că românii trebuie să își cunoască originile ca să lupte pentru drepturile lor. În felul acesta a transportat clandestin cărți românești în satele din Transilvania, pentru a trezi în oameni spiritul patriotic.
Ba mai mult, Badea Cârțan s-a înrolat voluntar în armata română pentru a participa la Războiul de Independență (1877 – 1878).
În ianuarie 1896, Badea Cârțan a decis să plece în Italia, la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian, dovada originii latine a românilor. Călătoria celebrului cioban a durat 43 de zile, timp în care a parcurs aproximativ 1700 de kilometri. Se spune că până la destinație, țăranul român a rupt patru perechi de opinci. Când a ajuns la Roma Badea Cârțan s-a culcat, de oboseală, lângă Columna lui Traian. Acesta a fost trezit dimineața de trecători și de oamenii legii, curioși să vadă un bărbat în straie dacice lângă celebrul monument.
Se spune că în momentul când oamenii au văzut un bărbat în straie dacice un italian a exclamat: „un dac a coborât de pe Columnă”. Românul nostru a devenit rapid celebru în Italia pentru aventura sa, fiind invitat de mai toate personalitățile vremii. Badea Cârțan a ajuns chiar să stea de vorbă cu primarul Romei și s-a întâlnit la Vatican cu cardinalul Rampolla.
De-a lungul vieții sale a călătorit prin Ungaria, Austria, Italia, Elveția, Egipt, Germania, Ierusalim și în atâtea locuri prin țară. Dacă alți exploratori celebri și-au dedicat viața expedițiilor din dorința de a descoperi noi teritorii, ori pentru a se îmbogăți, Badea Cârțan a călătorit pentru a vedea cu ochii săi strămoșii poporului român, potrivit Wikipedia.org.
În data de 7 august 1911 Badea Cârțan a murit, la vârsta de doar 62 de ani. Pe crucea sa de la Sinaia stă scris: „Aci doarme badea Cârţan, visând la întregirea neamului său”. Din păcate acesta nu a apucat să vadă Marea Unire din 1918, visul întregii sale vieți.
Foto: Wikipedia.org