De ce africanii au dinții atât de albi?

27.08.2024
De ce africanii au dinții atât de albi?

Cine nu-și dorește să aibă dinții albi? Ei bine, când vine despre sănătoși și albi, cu siguranță un model sunt africanii. Locuitorii „Continentului Întunecat” (așa cum l-a numit Henry Stanley în jurnalul său de călătorie din 1878) sunt recunoscuți pentru nuanța de alb a dinților. De ce o mare parte dintre africani au dinții imaculați?

Persoanele de culoare pot avea dinți albi datorită unei combinații de factori genetici, practici de îngrijire dentară și, evident, factori de mediu.

Gena, un factor decisiv

Genetica este un aspect fascinant al culorii dintilor. Deși structura genetică a unui individ este unică, ea joacă un rol semnificativ în determinarea nuanței naturale a dinților săi. Cercetările au arătat că unii oameni sunt predispuși genetic să aibă smalț dentar mai gros, ceea ce poate face dinții să pară mai albi.

În plus, culoarea dentinei, țesutul interior al dinților, este influențată de genetică. Această combinație poate avea ca rezultat dinți albi în mod natural.

Mediul și dieta diversă

Mediul și dieta joacă, de asemenea, un rol crucial în culoarea dinților. Consumul de alimente și băuturi care pot păta dinții, cum ar fi cafeaua, ceaiul, vinul roșu și anumite fructe de pădure, poate duce la decolorarea în timp. Acumularea petelor de suprafață poate face dinții să pară mai puțin albi. În anumite regiuni, există un consum redus de alimente sau băuturi care pot păta dinții.

Tradițiile alimentare din multe părți ale Africii includ alimente neprocesate, bogate în fibre, care ajută la curățarea naturală a dinților.

Lipsa produselor cu zahăr adăugat

În unele zone rurale sau mai izolate din Africa, consumul de zahăr și alimente procesate este limitat, ceea ce reduce riscul de carii și decolorare a dinților.

Contrastul, o iluzie?

De obicei, culoarea albă a dinților africanilor vine în contrast cu culoarea închisă a tenului lor. Tocmai de aceea, dinții africanilor pot părea mult mai albi decât sunt în realitate.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot