De ce animalele simt când urmează să aibă loc un cutremur?

03.11.2022
De ce animalele simt când urmează să aibă loc un cutremur?

Cutremurul este unul dintre cele mai devastatoare fenomene ale naturii și nimic nu poate să îi stea în cale dacă acesta este puternic. În prezent, nu există tehnologie care să poată detecta cu câteva secunde înainte momentul când urmează să aibă loc un seism. În schimb, animalele au simțurile mai dezvoltate și pot percepe când urmează să aibă loc un astfel de eveniment.

Ce animale simt când urmează să aibă loc un cutremur?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au putut observa că animalele au un comportament aparte atunci când urmează să aibă loc un seism. Potrivit datelor colectate, de-a lungul timpului, acolo unde a avut loc un cutremur, găinile au încetat să mai facă ouă cu câteva zile înainte, iar albinele nu mai doreau să stea în stup. Totodată, câinii au devenit mai agitați și lătrau fără motiv, în timp ce pisicile plângeau fără să fie deranjate.

Oamenii de știință au analizat de ce animalele simt înaintea oamenilor când urmează să aibă loc un cutremur. Astfel că au fost lansate două ipoteze: una care susține că aceste viețuitoare pot detecta vibrațiile Pământului, iar cea de-a doua care consideră că pot simți descărcările electrice din aer precum și pe cele de gaz din scoarța terestră.

În lume există numeroase locuri unde activitatea seismică este intensă, astfel că cercetătorii au încercat să găsească diferite modalități de a prezice când urmează să aibă loc un cutremur. În felul acesta au fost studiate animalele care își schimbă comportamentul cu câteva ore sau zile înainte ca un seism să aibă loc.

În anul 1975, autoritățile chineze au evacuat un oraș cu un milion de locuitori, bazăndu-se doar pe comportamentul schimbat al animalelor. Și au avut dreptate, fiindcă a urmat un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter. Dacă populația nu ar fi fost evacuată, ar fi fost în jur de 150.000 de victime.

După cum au descoperit chinezii, nu toate cutremurele provoacă un comportament neobișnuit al animalelor. Doar prin cercetare am putea afla de ce există aceste diferențe, a spus Rupert Sheldrake, biolog și autor al cărților „Câinii care știu când stăpânii lor se întorc acasă” și „Sentimentul de a fi privit”, potrivit nationalgeographic.com.

Unii cercetători însă sunt de părere că nu poate fi realizată o conexiune între un cutremur și comportamentul animalelor. Cu toate acestea, coincidența este prea mare, iar oameni din întreaga lume au relatat aceleași manifestări ciudate ale animalelor înaintea unui seism.

Iată ce viețuitoare își schimbă comportamentul înaintea unui cutremur: șerpii, furnicile, peștii, șoarecii, albinele, câinii, pisicile, vacile, caprele, oile, găinile, porumbeii, iepurii, papagalii și așa mai departe.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot