De ce apusul de soare este albastru pe Marte?

22.02.2024
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?

Dacă veți avea vreodată șansa de a vedea un apus de soare pe Marte, veți avea parte de o surpriză. Apusurile de soare pe Marte nu sunt roșii sau portocalii, ci… albastre! Da, imaginile din diferite excursii robotizate pe planeta roșie arată un fascinant apus albastru de pe „Planeta Roșie”.

Pe Terra, apusul este o combinație de culori portocalii, roșiatice. Nu același lucru se întâmplă pe Marte unde apusul are nuanțe albastre. Oare de ce? Dacă același soare strălucește pe ambele planete, de ce există o diferență de culoare în lumina sa? Ei bine, secretul constă în atmosfera marțiană.

Faptul că soarele degajă o lumină albastră atunci când apune pe „cerul” marțian este, de fapt, o iluzie optică, provocata tocmai de culoarea roșie a prafului de pe suprafața planetei Marte.

Atunci când lumina soarelui trece prin diferite particule, lumina poate fi absorbită, reflectată sau împrăștiată, în funcție de natura particulei. Pe Terra, particulele din atmosfera împrăștie lumina albastră. Atunci când o rază de soare le „loveste”, undele de culoare albastră sunt deviate de la traiectoria lor normală și încep să lumineze la întamplare.

Conform oamenilor de știință, în timpul acestei miscari haotice, undele lovesc și alte particule din aer, pentru ca apoi, o parte din lumină să ajungă pe Pământ. Lumina directa de la Soare este astfel filtrata de undele de culoare albastra, acestea raspandidu-se pe tot cerul. Asa se face ca pe suprafata Terrei ajung doar „razele” de culoare rosie, iar atunci cand privim apusul, il vedem de culoare galbuie.

Pe scurt, gândiți-vă la atmosferă ca la un filtru pentru lumina soarelui. Atmosfera Pământului este bună la filtrarea luminii albastre și la intrarea luminii roșii, în timp ce atmosfera marțiană este mai bună la filtrarea luminii roșii și la intrarea în albastru.

Curiozități despre Marte

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot