De ce au fost construite astfel blocurile circulare din Rusia?
Rusia este una dintre cele mai puternice națiuni de pe planetă. De-a lungul vremii URSS-ul a dictat viața multor state. Viziunea comunistă a fost ca populația să stea la blocuri. Astfel, la începutul anilor ’70, arhitectul sovietic Eugeniu Stamo și inginerul Aleksandr Markelov au prezentat proiectul unor clădiri circulare.
Ideea a apărut și datorită faptului că Uniunea Sovietică urma ca în anul 1980 să fi gazda Jocurilor Olimpice. Dorința liderilor ruși a fost să se construiască cinci astfel de clădiri, însă după a doua proiectul a fost abandonat. Prima clădire a fost finalizată în anul 1972, iar cea de a doua în 1979.
Decizia de a renunța la acest proiect mamut a survenit din cauza faptului că întreținerea spațiilor era prea scumă. Un bloc cilindric are 150 m înălțime, curte interioară, terenuri de joacă, spații verzi și 913 apartamente. Fiecare clădire are 9 etaje și peste 20 de intrări. Inclusiv locatarii spun că pentru vizitatorii ocazionali este foarte greu de găsit intrarea potrivită.
Viziunea arhitecților a fost ca cele cinci clădiri să simbolizeze inelele Jocurilor Olimpice. Problema a fost că de la nivelul solului acest lucru era imposibil de văzut. Astfel, proiectul a fost abandonat, iar în momentul de față blocurile sunt folosite ca apartamente. Clădirile sub formă de inel se găsesc în Moscova, în districtul Ochakovo-Matveevskoe. Clădirea este poreclită „Covrig” în rândul localnicilor, pentru că arată la fel de mult ca un covrig („Bublik” în limba rusă).
Privită de deasupra, din aer, clădirea este impresionantă. Cel mai probabil, proiectul ar fi fost dus la bun sfârșit, dacă nu ar fi fost criza economică din acea vreme. Câțiva ani mai târziu URSS-ul s-a destrămat.
Rusia, cea mai mare țară din lume
Cu o suprafață de 17.098.242 km², Rusia este cea mai mare țară din lume ca suprafață. Pe poziția a doua este Canada și locul al 3-lea este ocupat de Statele Unite ale Americii cu o suprafață de 9.834.000 km².