Ce au în comun iepurii din întreaga lume? Iepurele este unul dintre cele mai frumoase animale. Aceste mamifere spectaculoase, cu urechile lungi, fac parte din familia Leporidae, ordinul Lagomorpha. În lume, se află 45 de specii de iepuri, împărțite în trei categorii principale: iepuri propriu-ziși (15 specii printre care iepurele de câmp, iepurele alb, iepurele de Manciuria și iepurele Tolai); iepuri de vizuină (15 specii); iepuri cu blana aspră (15 specii).
În România se găsesc trei rase de iepuri: Uriașul de Transilvania, Iepurele de Cluj și Iepurele Secuiesc. Acest animal poate să trăiască în jur de 10 ani, iar o femelă este în stare să facă până la 30 de pui în decursul unui an. Iepurii sunt animale sensibile, însă dacă alimentația lor este una corectă viața le poate fi prelungită cu încă 4-5 ani.
Sistemul digestiv al iepurelui este foarte sensibil. Trebuie hrănit cu iarbă, lucernă, trifoi, grâu, ovăz, dar şi legume, cum ar fi castraveţii sau morcovii. Iepurele este cel mai fertil mamifer. Gestaţia durează doar o lună, iar o femelă poate să nască şi de şase ori de pe an. Practic un iepure poate avea 30 de pui în fiecare an. Iepurii sunt sensibili la boli, astfel că este obligatoriu ca cuşca să fie curăţată des, cam la două zile. De asemenea iepurii sunt animale curate şi se spală singuri, cum fac şi pisicile, a declarat pentru Adevărul Ioan Cucer, medic veterinar.
Urechile acestor animale sunt foarte lungi și sensibile, pentru a detecta ușor pericolul, iar la unele rase, lungimea acestora poate ajunge și până la 70 de cm. Totodată, urechile au rol în termoreglarea temperaturii animalului. Cele mai lungi urechi le au iepurii care trăiesc în zone fierbinți. Suprafețele mari ale urechilor permit iepurașilor să elibereze căldura și să mențină o temperatură constantă a corpului.
Foto: Pexels.com