De ce au pofte femeile însărcinate? Care sunt cele mai frecvente pofte?
Sarcina este una dintre cele mai interesante experiențe pe care o femeie le poate avea. Cele 9 luni sunt descrise adesea de către mame ca fiind una dintre cele mai frumoase experiențe, chiar dacă sunt și greutăți. În timpul sarcinii, doctorii recomandă viitoarelor mămici o anumită alimentație, însă adesea apar și numitele pofte. De ce au pofte femeile însărcinate?
Care sunt cele mai frecvente nevoi ale corpului?
De cele mai multe ori, poftele pe care femeile le experimentează în timpul sarcinii sunt legate de alimente. Sfatul medicului este ca în timpul perioadei de 9 luni, alimentația să fie una bună și nutritivă. Femeile sunt sfătuite pe cât posibil să evite să consume alcool sau tutun. Cele mai frecvente pofte sunt asociate cu gusturile de dulce, condimentat, sărat și ocazional acru. Sondajele realizate în rândul femeilor însărcinate care au avut pofte în timpul acestei perioade arată că mai puțin de 10% dintre acestea tânjesc după fructe sau legume.
Cele mai frecvente pofte sunt:
- ciocolată – poftă atribuită nevoilor calorice crescute. Ciocolata conține vitamina B. În momentul în care corpul cere cu disperare ciocolată, treceți peste clasica ciocolată cu lapte și alegeți-o pe cea neagră;
- murături – adesea, sarcina și murăturile merg mănușă. Murăturile sunt vinovate de poftele tipice. Volumul crescut de sânge crește nevoia de sodiu, ceea ce face ca aceste alimente sărate să fie o opțiune chiar obișnuită;
- ouă – nevoia de ouă este dată de lipsa proteinelor din corp. Indiferent cum sunt mâncate, este necesar să se asigure că oul și gălbenușul sunt foarte bine fierte;
- lămâi – dorința de a mânca alimente acide le face pe femeile însărcinate să caute limonadă sau chiar lămâi în stare crudă.
De ce au pofte femeile însărcinate?
Doctorii precizează că poftele din timpul sarcinii pot fi cauzate de o serie de lucruri, printre care hormonii, un simț sporit al mirosului sau gustului, dar și diferite deficiențe nutriționale. Acestea încep de obicei în timpul primului trimestru și ajung la apogeu în cel de-al doilea.
Nimeni nu știe de ce apar poftele de sarcină, deși există teorii că ele reprezintă nutrienți care mamei ar putea să-i lipsească, iar dorința este modul organismului de a cere ceea ce are nevoie, a explicat Andrei Rebarber, director al diviziei de medicină de la NYU.
De cele mai multe ori, poftele nu sunt periculoase, lucrurile se pot schimba în momentul în care se trece la un potențial consum de substanțe nenutritive. Cele mai ciudate pofte pe care o femeie le poate avea sunt creta, gheața din congelator sau chiar argila.
Foto: Depositphotos.com