De ce avem buzele uscate iarna?

12.01.2024
De ce avem buzele uscate iarna?

Iarna este un anotimp în care au loc mai multe schimbări. Vremea devine rece și înghețată, iar corpul uman este forțat să se adapteze la schimbările bruște de temperatură. Pe lângă îmbrăcămintea groasă pe care trebuie să o purtăm, frigul ne afectează în special buzele. De ce se usucă buzele în timpul iernii?

De ce se usucă buzele iarna?

buzele

Buzele omului sunt un organ senzorial foarte sensibil, atât la temperaturile mari, cât și la cele apropiate de îngheț. Aspectul și mobilitatea acestora pot fi grav avariate în momentul în care ne lovim de temperaturi reduse. De ce? Nu știm, dar haideți să aflăm ce ar trebui să facem pentru a evita situațiile neplăcute.

Se usucă, le simțim tari, crapă și chiar se cojesc. Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale buzelor pe timpul iernii. Pielea subțire și sensibilă a buzelor este supusă zilnic la diferite temperaturi la care trebuie să se adapteze. Din simplul fapt că buzele fac parte din categoria organelor fără glande sebacee, trebuie avut grijă să fie mereu hidratate.

Haideți să vedem motivele pentru care avem buzele uscate pe timp de iarnă:

Ce ar trebui să facem?

Acum că am aflat de ce ne-am trezit cu buzele uscate și ne ustură, trebuie să descoperim cum trebuie să le îngrijim. Uscăciunea și sensibilitatea acestora pe timp de iarnă va trece, însă trebuie să vedem cum reușim să le menținem sănătoase.

Una dintre cele mai rapide și comune metode, promovate inclusiv de către medicii specialiști, este utilizarea unui lipstick care nu irită. Pe lângă acesta, trebuie să bem apă suficientă, dar și să ne oprim din a ne linge sau mușca buzele, pentru că saliva face mai mult rău decât bine.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot