De ce bărbații își ridică pălăria când văd o femeie?

13.08.2018
De ce bărbații își ridică pălăria când văd o femeie?

Una dintre formele de politețe care s-a moștenit de câteva sute de ani este gestul prin care bărbații ridică pălăria atunci când aceștia dau binețe. De unde vine obiceiul ca bărbații să-și ridice pălăria la salut?

Se pare că obiceiul bărbaților care își ridică pălăria sau o ating cu degetele îşi are originea în urmă cu sute de ani. În timpurile medievale, cavalerii erau cei care îşi scoteau viziera sau casca de protecţie ca un gest de intenţie paşnică.

Bărbații își ridică pălăria și din motive religioase

O altă teorie ține de religie și bărbații sunt cei care nu au voie să se roage cu capul acoperit. În epistola Sfântului Pavel către Corinteni, acesta le-a transmis creștinilor bărbați să se închine cu capetele goale. În acelși timp, femeile erau învățate să îşi acopere capul.

De ce a scos Einstein limba în celebra poză cu marele fizician?

„[…]Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii şi că Dumnezeu este capul lui Hristos. Orice bărbat care se roagă sau proroceşte cu capul acoperit îşi necinsteşte Capul său. Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau proroceşte cu capul dezvelit îşi necinsteşte capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă […]”, a scris Sfântul Pavel către Corinteni.

Cum trăiau și cum dormeau țăranii români după anul 1800? Cu ce acopereau ferestrele?

Unul dintre primii lideri care și-a scos pălăria în fața femeilor era Regele Ludovic al XIV-lea. Acesta îşi ridica pălăria sau o scotea în faţa femeilor, dar și la intonarea imnului de stat sau la funeralii. Cum la începutul anilor 1850 toți bărbații din Europa și din Statele Unite ale Americii purtau pălării, gestul cu scoaterea pălăriei a prins rădăcini și a devenit un ”must” printre gentlemeni. Și astăzi, reprezentanții sexului tare care poartă pălării, le dau jos la vederea unei doamne.

Ce au pățit primele femei de la noi din țară care au purtat pantaloni?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot